Koronavirus u HrvatskojŽupanija

DOMOVI ZA STARIJE U ŽUPANIJI ‘Pazimo da smo sa svime opskrbljeni, nema mjesta panici’

DOMOVI ZA STARIJE U ŽUPANIJI 'Pazimo da smo sa svime opskrbljeni, nema mjesta panici'

U Hrvatskoj su trenutno potvrđena tri slučaja koronavirusa, a u tijeku je testiranje za više od 130 osoba.

Poduzimaju se svi potrebni koraci kako bi se napredak bolesti spriječio. Stožer civilne zaštite izdao je naputke kako se zaštititi, a s obzirom da u osobito osjetljivu skupinu spadaju pripadnici treće životne dobi, upitali smo ravnatelje Domova za starije i nemoćne osobe u našoj županiji kako se oni nose sa situacijom.

U Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik, kaže nam ravnateljica Marina Sambrailo, mjere zaštite od širenja zaraze počele su se primjenjivati mnogo ranije nego je koronavirus uzeo maha.

– Uz ambulantu na svakom od triju katova, korisnicima su na raspolaganju sredstva za dezinfekciju ruku, kao i postavljene upute Ministarstva zdravstva. Kako je poporiličan broj naših korisnika obolio od gripe, posjete smo ograničili. Maske za lice počeli smo koristiti prije kojih dvadeset dana. Inače, pri kraju smo sa zalihama maski. Pokušali smo ih naručiti, no u ljekarni su nam poručili kako ih nedostaje u čitavoj Hrvatskoj. Na ulazu u Dom naše dvije djelatnice ih dijele svima koji uđu, ali s obzirom na situaciju dopustit ćemo samo one krajnje neophodne – ispričala je Sambrailo za DuList.

Kontaktirali smo i Dom za starije i nemoćne Domus Christi. Ravnateljica Mirjana Vujnović potvrdila nam je  kako su mjere opreza na snazi jer su već bili spremni za sezonu gripe koja ih je, srećom, ove godine zaobišla.

– Koristimo maske za lice i zaštitne rukavice. Također ističemo svim posjetiteljima naših korisnika da ne dolaze u posjete ukoliko imaju simptome prehlade, gripe i slično, ali i ta molba vezana je za već prije objavljene mjere opreza oko gripe. Imamo i obavijesti postavljene po cijelom Domu, zaštitnu i dezinfekcijsku opremu – dodala je Vujnović.

Iz Doma za starije i nemoćne osobe ‘Konavle’ navode kako su po pitanju mjera zaštite protiv širenja zaraze od korona virusa i ostalih respiratornih infekcija poduzete sve preventivne mjere kako do zaraze ne bi došlo. Ravnateljica Doma Luce Pušić za DuList ističe kako se ‘u ustanovi redovito poduzimaju sve higijenske mjere u smislu čišćenja i dezinfekcije svih prostora u kojima borave korisnici i djelatnici, a posebna pažnja je usmjerena na pripremu i termičku obradu namirnica’.
-Posjete korisnicima još nismo u cijelosti zabranili, ali ne dozvoljavamo posjete osoba koje dolaze iz mjesta gdje su prijavljeni slučajevi oboljenja – rekla je ravnateljica Pušić.
Korisnici i djelatnici upozoreni na: češće pranje ruku toplom vodom i sapunom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola, prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom koju je potrebno odmah nakon upotrebe baciti i oprati ruke, izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama i ukoliko se ipak pojave neki simptomi bolesti svi korisnici se nalaze pod zdravstvenim nadzorom liječnika obiteljske medicine koji ih redovito posjećuje.
Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Josipovac Jelena Đuraš Gleđ ističe da kao institucija uvijek surađuju sa Zavodom za javno zdravstvo.

-Pazimo da smo svime potrebnim opskrbljeni. Tako je i sada. Nema mjesta za stvaranje panike. Za sada nismo uveli nikakve posebne mjere, ali, ukoliko bude potrebe, u suradnji sa Zavodom, postupat ćemo prema njihovim uputama. Za sada sve aktivnosti provodimo kao i inače – rekla je Gleđ.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist