Aktualno

Dokad će se pored vlastitih prostora plaćati visoka najamnina?

Dokad će se pored vlastitih prostora plaćati visoka najamnina?

Već osam godina dio Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dje­luje u iznajmljenom prostoru na Ili­jinoj glavici. Riječ je, podsjetimo, o Postaji prometne policije i Odjelu upravnih poslova, koji su se 2010. godine ‘uselili’ na novu adresu u ulici Vladimira Nazora.

Za 655,46 metara četvornih MUP je Hrvatskom tele­komu, pisali smo još 2015. godine, pla­ćao mjesečnu najamninu u iznosu od 7.865,52 eura, no ona je danas znatno smanjena, odnosno s 12 eura po ‘kva­dratu’ cijena je snižena na 7,50 eura, a sve u sklopu mjera štednje koje je još 2015. godine najavio tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovi­nom. Da su mjere štednje, kada je u pitanju najam poslovnog prostora na Ilijinoj glavici za potrebe Policijske uprave, provedene, potvrdili su nam
iz Ministarstva državne imovine, dok su nam iz MUP-a naveli kako je zakuuprave, provedene, potvrdili su nam pnina 7,5 eura po ‘kvadratu’. ­

Dokad će se pored vlastitih prostora plaćati visoka najamnina?

Troškovi su manji, ali…
— Ministarstvo državne imovine pokrenulo je analizu ugovora o zakupu poslovnoga prostora, koji koriste zaposlenici Ministarstva unu­tarnjih poslova na području Dubrov­nika. Na temelju analize troškova, poduzeti su određeni koraci te je tro­šak zakupnine za spomenuti poslovni prostor na godišnjoj razini značajno smanjen – rekli su nam u Ministarstvu državne imovine.

U tijeku je izrada projektnog zadatka za projektiranje obnove objekta u Gružu, u Ulici Andrije Hebranga, unutar postojećih gabarita, kako bi se nakon dovršetka potrebnih radova prometna policija vratila u taj objekt i time prestala potreba za zakupom prostora od HT-a

Unatoč mjerama štednje, ipak ostaje činjenica kako dio Policijske uprave već osam godina radi u iznaj­mljenom prostoru, za što su izdvojene poprilične svote novca, a sam MUP, ali i država imaju nekretnine koje bi se u tu svrhu mogle iskoristiti. Jedna od njih jest i zgrada bivše Postaje prometne policije u Gružu, na adresi Andrije Hebranga, gdje je do prije osam godina Postaja i funkcionirala.

No, zgrada je danas u derutnom sta­nju, a već osam godina govori se o nje­noj obnovi koja nikako da počne. Kro­nologiju događaja objasnili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Odustalo se od nadogradnje
— Zgrada bivše Postaje prometne poli­cije u Dubrovniku, u Ulici Andrije Hebranga potpuno je devastirana te je bilo planirano da se temeljito rekonstruira i nadogradi kako bi se nakon obnove koristila i za smještaj policijskih službenika koji nisu iz Dubrovnika. Za planirani zahvat isho­đena je lokacijska dozvola, a kako je u međuvremenu stupio na snagu novi Zakon o gradnji bilo je potrebno usuglasiti glavni projekt s važećim zakonskim odredbama, što je podra­zumijevalo ponovnu izradu većeg dijela glavnog projekta i ishođenje suglasnosti svih susjeda koji graniče s parcelom na kojem se nalazi nave­dena zgrada (nekoliko desetaka s obzi­rom da se radi o vlasnicima stanova koji se nalaze u okolnim zgradama). Također je bilo potrebno sagraditi novu trafostanicu, a kako se radilo o dugotrajnom i složenom postupku koji je zbog zadanih uvjeta nadlež­nih tijela znatno poskupio investiciju za koju nisu bila osigurana financij­ska sredstva, obustavljene su daljnje aktivnosti na tom projektu – objašnja­vaju iz MUP-a dodavši kako je u među­vremenu, odnosno 2016. iz sredstava Schengenskog insturmenta, potpuno obnovljen bivši vojni hotel Mladost u Kuparima, koji se koristi za smještaj granične policije.

Ipak, s obzirom na cijelu ‘povijest bolesti’ ove gruške zgrade, koja pro­pada već godinama, teško je povjero­vati kako je njena obnova tako blizu

Kako se čini, obnova bivše Postaje prometne policije u Gružu ponovno je aktualna, a ovog puta u derutnoj zgradi u Gružu bi se nakon obnove tre­bala ponovno naći Prometna policija!

— U tijeku je izrada projektnog zadatka za projektiranje obnove objekta u Gružu, u Ulici Andrije Hebranga, unutar postojećih gabarita, kako bi se nakon dovršetka potrebnih radova prometna policija vratila u taj objekt i time prestala potreba za zakupom prostora od HT-a – zaključuju iz MUP-a.

Preseliti SOA-u, useliti MUP
Ipak, s obzirom na cijelu ‘povijest bolesti’ ove gruške zgrade, koja pro­pada već godinama, teško je povjero­vati kako je njena obnova tako blizu, a u međuvremenu se za prostor na Ili­jinoj glavici i dalje mjesečno izdvaja 4 915,96 eura. Kako bi se situacija pro­mijenila, odnosno kako bi se sma­njili troškovi, iz Dubrovnika je prema MUP-u upućen i jedan drugi prijed­log. Riječ je, naime, o zgradi u Vuko­varskoj ulici, u vlasništvu Republike Hrvatskoj u kojoj danas djeluje Sigur­nosno-obavještajna agencija.

Dokad će se pored vlastitih prostora plaćati visoka najamnina?

No, SOA koristi tek jedan od tri kata te zgrade, dok ostala dva zjape prazna. Stoga je prijedlog bio da se ova zgrada obnovi za potrebe MUP-a, odnosno Policij­ske uprave, koja na taj način više ne bi morala plaćati najam za prostor na Ilijinoj glavici, a da se SOA-i nađe neki drugi postor sukladan njihovim potre­bama. Sve, naravno, u cilju racional­nijeg korištenja vlastitih nekretnina, odnosno u cilju smanjenja postojećih troškova. No, prijedlog izgleda nije naišao na plodno tlo.

O tome su nam iz MUP-a tek rekli kako je ‘zgrada u Vukovarskoj ulici u Dubrovniku u vlasništvu Republike Hrvatske i na korištenju Sigurnosno-obavještajne agencije, a ne Ministar­stva unutarnjih poslova’.

Pročitajte još

BUDUĆI PARKING U NOVOJ MOKOŠICI Franković: Plan je da ga izgradimo u ovoj godini

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE TAMARIĆ Franković najavio: Realizacijom ovog projekta će biti moguća komunikacija manjim autobusom!

Dulist

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist