Aktualno

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2023.] Euro, Schengen i najduži štrajk u povijesti

djelatnici sudova strajk 2

Svaki kraj godine vrijeme je za podvlačenje crte na svaki mogući način. DuList već godinama na kraju godine donosi pregled događanja koja su na ovaj ili onaj način obilježila posljednjih 365 dana. Od političkih zbivanja, afera i komunalnih problema, ili s druge strane velikih projekata i sportskih uspjeha, ali nažalost i tragedija. Ove godine donosimo Top 5 po izboru DuLista. Svaki od njih dao je biljeg na svoj način i utjecao na živote svih nas.

Tri su stvari na nacionalnoj razini obilježile 2023. godinu. Na prvom mjestu je svakako ulazak u eurozonu. Kuna je otišla u povijest, a već godinu dana nacionalna valuta u Hrvatskoj je euro. U prelasku na novu valutu svakako nam je pomoglo dvojno iskazivanje cijena, no s tom se praksom opraštamo s ulaskom u 2024. godinu. Osim ulaska u eurozonu, 2023. godina donijela nam je i ulazak u Schengensko područje. Tako je od 1. siječnja 2023. hrvatskim državljanima omogućen slobodan ulazak i kretanje teritorijem 26 drugih članica sporazuma. U skladu s tim digle su se rampe na 73 granična prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom. Ukinute su i granične kontrole na morskoj granici s Italijom, odnosno u pomorskim lukama, a u zračnim lukama zbog tehničkih razloga ostale su sve do 26. ožujka. S druge strane, državljanima trećih zemalja, izvan EU, ulazak Hrvatske u Schengen označio je pojačanu kontrolu pri ulasku u našu državu. Zbog toga smo proteklog ljeta bili svjedocima izuzetno velikih gužvi na graničnim prijelazima u Konavlima prema Crnoj Gori kada se i satima znalo čekati za prelazak državne granice.

Štrajk je trajao 51 dan
Godinu za nama svakako je obilježio i dugotrajan štrajk sudskih službenika i namještenika. Počeo je 5. lipnja i trajao ukupno 51 dan i tako postao najduži u hrvatskoj povijesti.
—Ustrajemo do kraja! – poručili su djelatnici dubrovačkih sudova, koji su zajedno s kolegama diljem Hrvatske bili u ovom štrajku kad smo ih posjetili točno mjesec dana od njegovog početka. O svojim zahtjevima, ali i obujmu odgovornih poslova koje su radili za sramotno niske plaće progovorili su za DuList djelatnici Općinskog suda u Dubrovniku Državnog odvjetništva te Trgovačkog suda.
— Ne borimo se samo za povećanje plaće od 400 eura, mi se borimo za egzistenciju i život. Povećanja o kojima se konstantno priča da su nam dana u visini od 20 do 30 posto su ustvari na našu plaću tek nekih desetak eura. Zbog svega imamo veliki odljev radne snage, a natječaji nam jednostavno propadaju jer se nitko na iste ne prijavljuje, samim time mi pokrivamo više referada – istaknula je tom prigodom Ivana Nikolić, sudski referent na Općinskom sudu u Dubrovniku i sindikalna povjerenica. Spomenula je tada i kako sve češće vidi kako njene kolegice pretražuju ponudu poslova.
—Samo čekaju da im se ukaže bolja prilika da se maknu iz sustava. Zamislite život od tek nekih 600–700 eura, pogotovo kad uz sve ostale životne potrebe morate plaćati najam, koji je u našem gradu jako skup. Voljela bih reći da je sve ovo bespotrebno i da iz hira nešto tražimo, ali nažalost, došli smo do ruba i s ovim uvjetima jednostavno ne možemo više živjeti – rekla je te dodala kako na Općinskom sudu u Dubrovniku zajedno sa Stalnom službom u Korčuli, Blatu i Lastovu u štrajku sudjeluje 114 od ukupno 115 službenika i namještenika. Podršku su im dali i suci, čija su oni zapravo desna ruka, njihov tim koji mora funkcionirati besprijekorno. U konačnici, zaposlenici su dobili povećanje plaće od 12 posto, no s tim nisu svi bili zadovoljni. Ipak, posljedice štrajka dugog 51 dan osjećaju se diljem zemlje zbog nagomilanih predmeta.
—Ovo će po meni imati poprilično utjecaja, iako možda neće biti vidljivo u prvi trenutak, to jest nije vidljivo sad jer sud nikad u pravilu ne radi brzo. Posljedice nisu odmah vidljive, ali su jako veliki zaostatci koji su se nagomilali za vrijeme samog štrajka i trebat će jako dugo vremena da se sve nadoknadi jednog dana – rekao je netom pred prekid štrajka za DuList odvjetnik Bojan Lujak.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist