Aktualno

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2021.] LOKALNI IZBORI Rezultat koji obvezuje

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2021.] LOKALNI IZBORI Rezultat koji obvezuje

Mato Franković u svibnju ove godine potvrdio je svoj drugi man­dat na čelu Grada Dubrovnika. U dru­gom se krugu lokalnih izbora susreo s Perom Vićanom. I dok je Franković svoju prvu poziciju u prvom krugu osigurao s čak 7.301 glasom, što mu je dotad bio i najbolji izborni rezultat, tijekom izborne noći vodila se mrtva utrka između dva kandidata, DDS-ovog Vićana te Andra Vlahušića ispred plat­forme Dubrovnik naš Grad. Vićan je ipak s 51 glasom odnio prevagu te sebi osigurao prolazak u drugi krug. No, Franković ga je uvjerljivo pobijedio.

Ipak, najveće iznenađenje svibanjskih izbora svakako je bio nezavisni vijećnik Ivica Roko. Pred njegovim se rezulta­tom za Gradsko vijeće mogu posramiti velike stranke, posebno SDP koji slovi za drugu najjaču stranku u Hrvatskoj. Ivica Roko, najpoznatiji dubrovački karićar, na lokalnim je izborima sa svo­jom listom uspio osvojiti čak dva man­data! Po broju glasova četvrta je opcija u Gradu, a jači je od Dustre Željka Raguža, koji u gradskoj vlast participira od 2009. godine pa i od samog SDP-a, koji se već nekoliko godina pokušava konsolidi­rati i stati na noge u Dubrovniku. Bolji je Roko i od Mosta čiju je listu predvo­dio Maro Kristić, dugogodišnji gradski vijećnik s kratkim izletom u Hrvatski sabor. No, Roko je, moglo bi se reći, naj­više posramio Andra Vlahušića koji od lista koje su prešle izborni prag ima naj­manji broj glasova, čak 440 manje od liste samog Roka, apsolutnog pobjed­nika izbora 2021.

Programska suradnja

Ne treba zaboraviti niti kako je Mato Franković u prvom krugu polučio daleko bolji rezultat od liste HDZ-a, Suverenista i HSU-a, koju je predvo­dila pročelnica Zrinka Raguž, a koja je u Vijeću osigurala sedam mandata. Sastavljanje većine u Gradskom vijeću čekalo je izbor gradonačelnika. Iako je HDZ s koalicijskim partnerima, Suvere­nistima i HSU-om osvojio najveći broj mandata, njih sedam, to im nije bilo dovoljno za većinu. Zato je još uoči drugog kruga izbora podršku HDZ-u dao Željko Raguž, čija je DUSTRA osvo­jila dva mandata, ali za 11 vijećnika s kojima bi mogli relativno mirno i sigurno ploviti u novom mandatu trebali su još dvije ruke. Kao logičan izbor nametnuo se Vićan sa svoja tri vijećnika, no u HDZ-u su odmah naja­vili kako neće biti klasičnog sklapanja koalicija već su zazivali programsku suradnju, kakvoj i danas svjedočimo. No, ipak je pala podjela fotelja u grad­skim tvrtkama, nadzornim odborima, upravnim vijećima…

Prisjetiti ćemo se i riječi kojima je Mato Franković proglasio pobjedu.

— Ovo je uistinu velika podrška naših građana. Zahvaljujem svima što su izašli na birališta, bez obzira jesu li dali podršku meni ili mom protukandi­datu. Željeli su izabrati ono što je naj­bolje za ovaj Grad. Hvala im na povje­renju, dobio sam znatno više glasova nego prije četiri godine. To je čast, ali i obaveza. Četiri godine sam predano služio građanima Grada Dubrovnika zajedno s cijelim svojim timom i očito je da su oni to i prepoznali. Nastav­ljamo služiti građanima iduće četiri godine. Pred nama je vrijeme izazova i novih projekata, vjerujem da ćemo sve ono što smo planirali ostvariti u nado­lazeće četiri godine – rekao je između ostalog Franković.

Župan Nikola Dobroslavić potvrdio je svoj četvrti mandat na čelu Dubro­vačko-neretvanske županije. Na kon­ferenciji za medije HDZ-a, dan nakon pobjede, govorio je i predsjednik ŽO HDZ-a DNŽ Branko Bačić koji je zahva­lio svim biračima koji su izišli na birali­šta, posebno onima koji su dali potporu županu Nikoli Dobroslaviću i gradona­čelniku Matu Frankoviću.

Župan: Ništa nećemo mijenjati

— Mi smo za ovaj mandat razradili pro­gram koji smo ponudili u izbornoj kam­panji. Uvijek smo radili ono što smo obećavali, to kanimo i u budućnosti. Ništa nećemo mijenjati – naglasio je nakon pobjede župan Dobroslavić.

Inače, dan nakon izbora župan Dobroslavić rekao je, među ostalim, kako je prva zadaća koja je sad pred njima bitka za uspješnu turističku sezonu.

BIRAČKA MJESTA

Gdje je Pero dobio?

Gradonačelnik Mato Franković uvjerljivo je u drugom krugu pobijedio svog protukandidata, čel­nika Dubrovačkog demokratskog sabora Pera Vićana i to za 3040 glasova. No, za razliku od prvog kruga, Franković nije uspio odnijeti pobjedu na svim biračkim mjesta. Naime, od 52 biračka mje­sta ‘izgubio’ je njih tri. Tako su u Malome Zatonu, Vićanovom susjedstvu, dva glasa bila presudna. Vićan je tako na tom biračkom mjestu dobio naklonost 167 birača, a Franković njih 165. U prvom pak krugu Vićan nije uspio dobiti najveći broj glasova svojih susjeda jer je i tu Franković bio prvi. Dobio je 143 glasa za razliku od Vićana koji je skupio 91. Više glasova u drugom krugu Vićan je od aktualnog gradonačelnika dobio i u Sustjepanu gdje je razlika iznosila 11 glasova, a ‘potukao’ ga je i u Kliševu gdje je dobio naklonost 22 birača, za razliku od Frankovića čije je ime zaokružilo njih 16.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. prosinca 2021.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist