Županija

Dobroslavić: Županija će osigurati maske učenicima

Dobroslavić: Županija će osigurati maske učenicima

Župan Nikola Dobroslavić održao je ovog petka u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač DNŽ, a na temu početka nove školske godine koja počinje 7. rujna. Županija će, prema njegovim riječima, obećala nabavu maski za učenike. Postoje i dalje, kako kaže, otvorena brojna pitanja.

-Ponešto veće probleme imat će škole koje imaju veći broj učenika po pitanju organiziranja nastave i održavanja razmaka između učenika, a to se odnosi na neke škole u Dubrovniku, te posebno u Dolini Neretve. Neke veće škole će organizirati nastavu u više smjena, a neke će dio nastave organizirati u zgradi te dio nastave kod kuće. O tome se tek treba usuglasiti – kazao je župan.

-Siguran sam da ćemo pronaći rješenje. Imamo još neka pitanja koja moramo provjeriti kod Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ocjenjujem da ćemo se pripremiti za novu školsku godinu uredno i da učenicima osiguramo ono što je njihovo pravo, a to je da dobiju odgovarajuće obrazovanje i odgoj – rekao je župan. Što se tiče đačkih domova, naglasio je da imaju veće probleme nego škole. Istaknuo je kako je potrebno provjeriti s epidemiolozima koje će se mjere morati provoditi u đačkim školama. Čekaju se, dakle, epidemiološke smjernice, i za umjetničku i glazbenu školu.

Ravnateljica OŠ Stjepana Radića u Metkoviću Božena Nikoletić naglasila je kako škola ima 920 učenika.
-Radimo u dvije smjene i odlučili smo se za mješoviti oblik rada. Učenici od 1. do 4. razreda ići će u školu, a učenici predmetne nastave, od 5. do 8. razreda izmjenjivat će svakog tjedna po pitanju odlaska u školu i praćenja nastave online – rekla je Nikoletić. Djeca od 1. do 4. razreda neće morati nositi maske jer će im moći osigurati razmak, no morat će ih nositi ako primjerice idu u WC. Učenici od 5. do 8. će trebati imate maske, kao i nastavnici. U razgovorima su s DNŽ o trajanju nastavnih sati.

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske i škole Antun Perušina napomenuo je kako su ravnatelji škola već prethodno održali sastanak na kojem su među ostalim govorili o potrebama u provođenju epidemioloških mjera. Rekao je kako u TUŠ-u imaju generalni problem, a to je nedostatak prostora i bit će im vrlo teško održati nastavu bez da učenici nose zaštitne maske.

-Jedno od mogućih rješenja je da se krene kombiniranom nastavom. Da podijelimo smjene u dva dijela pa da jedan ide u školu, a drugi da ima nastavu online, pa da se izmjenjuju. Doradit ćemo mogućnost skraćivanja nastavnog sata na 35 i 40 minuta kako bi se između dva sata učionice mogle prozračiti. U ovim uvjetima bit će poseban izazov kako s manjim brojem zaposelnih odraditi veći dio posla – naglasio je Perušina.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist