Politika

DOBROSLAVIĆ NA SASTANKU U RIJECI Što je Plenković poručio županima?

DOBROSLAVIĆ NA SASTANKU U RIJECI Što je Plenković poručio županima?

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je ovog utorka u Rijeci 5. sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru.

Sastanskom je predsjedao premijer Andrej Plenković.

Na sastanku se razgovaralo o promjenama Zakona o sustavu državne uprave, razvojnim sporazumima i Fondu za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini, upravljanju državnom imovinom te uspostavi sustava gospodarenja otpadom u upravljanju vodnim resursima.

Predsjednik Vlade poručio je da je suradnja sa županijama postala sustavna, otvorena i partnerska te se ostvaruje sinergiju.

Podsjetio je da je promjenama odredaba Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave lokalnoj razini prepušteno dosad, prema najnovijim podacima, dvije milijarde kuna.

Naglasio je kontinuitet i praksu održavanja sjednica Vlade izvan Zagreba te podsjetio da je Vlada sjednice dosad održala u Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku, Splitu, Hvaru i Puli te u Karlovcu.

-Prisutnost je Vlade diljem Hrvatske vrlo konkretna, projektna i uvijek korisna za one dijelove gdje dolazimo. Razvili smo, možemo slobodno reći, metodologiju koja mi se čini povoljna za županije, gradove, općine i sve hrvatske krajeve – rekao je.

Podsjetio je na usvajanje rebalansa proračuna za 2018.

-Ostali smo u okvirima limita te preorijentirali sredstva na dodatne prioritete – dodao je.

Kazao je da je na vrijeme usvojen državni proračun za 2019. te donesena treća faza porezne reforme.

Od 1. siječnja smanjuje se stopa PDV-a za svježe meso, svježu ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje i dječje pelene, s 25 na 13 posto.

-Povećali smo minimalnu plaću na 3 000 kuna neto, s 2 751 kuna neto. Pozitivni su izgledi kreditnog rejtinga, apsorpcija europskih sredstava ide puno brže. Ukupno gledano, mislim da možemo izraziti zadovoljstvo – rekao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk zahvalio je na provođenju načela partnerstva i otvorenosti, suradnje i podrške u kontaktima sa svim predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Istaknuo da se nalazimo na kraju važne godine, pogotovo za jedinice regionalne samouprave. Izdvojio je u tom kontekstu točku dnevnog reda vezanu za Zakon o sustavu državne uprave. Zahvalio je opredjeljenju Vlade i ministru Lovru Kuščeviću koji priprema zakonski okvir za prijenos poslova dijelova državne uprave na županije.

-Vjerujem da će se time racionalizirati i pojednostaviti procesi u budućnosti te povećati zadovoljstvo građana. Službenici će bolje, kvalitetnije i motiviranije moći pružiti određenu uslugu – ocijenio je.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist