Aktualno

Dobroslavić i Franković o sezoni i novim izazovima razgovarali s premijerom Plenkovićem

Dobroslavić i Franković o sezoni i novim izazovima razgovarali s premijerom Plenkovićem

Tijekom dvodnevnog boravka u Dubrovniku premijer Andrej Plenković sastao se i sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem. Na sastanku je bilo riječi o o trenutačnoj situaciji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s posebnim osvrtom na povratak turizma.
-U prvih šest mjeseci 2022. ostvareno je 74 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019., što nam daje potvrdu mogućnosti ostvarivanja zacrtanih 80 posto, možda i više od toga. Na sastanku je bilo riječi i o utjecaju cijene energenata i cjelokupne situacije na naše proračune, što se ipak osjeća jer primjerice cijene na javnim natječajima rastu enormno i stvaraju nam poteškoće kod ugovaranja poslova jer se javlja potreba za osiguravanjem dodatnih sredstava za realizaciju istih. Zadovoljstvo nam je što je predsjednik Vlade bio tu ususret otvaranju mosta koji će nas povezati s ostatkom Hrvatske, što je zasluga ove Vlade, te smo danas napomenuli potrebu ubrzanja procesa koji će voditi ka novim investicijama u autocestu do Osojnika, brze ceste prema zračnoj luci i prema Perni – istaknuo je po završetku sastanka župan Nikola Dobroslavić.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izrazio je zadovoljstvo tijekom turističke sezone dodavši da su sa sezonom došli i brojni izazovi.
-Među njima su i problemi u zračnim lukama gdje zbog nedostataka kadra dolazi do zastoja i otkazivanja određenih letova, no unatoč izazovima turizam uspješno ide dalje i to je važno. Premijera smo izvijestili i o tijeku europskih projekata koji se provode na našem području, ali i o onim projektima za koje smo spremni kroz novo operativno razdoblje i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Izazovno vrijeme je iza nas, a novo je pred nama i vjerujem da ćemo njime uspješno broditi kao što smo prebrodili prethodne dvije godine – zaključio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.
Visoko izaslanstvo posjetilo je danas i dubrovački arhiv gdje su upoznati s detaljima Dubrovačkog statuta koji ove godine navršava 750 godina od donošenja. Ta jedinstvena pravna zbirka postala je ,i punih 500 godina do pada Republike 1808. ostala, temelj pravnog poretka te snažan simbol dubrovačkog kolektivnog identiteta i državnosti.

Pročitajte još

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist