Aktualno

DOBRI REZULTATI SEZONE Dubrovnik bez ‘srpanjske rupe’

DOBRI REZULTATI SEZONE Dubrovnik bez 'srpanjske rupe'

‘Srpanjske rupe’ nema u Dubrovniku. Naime, trend povećanih turističkih dolazaka i noćenja nastavljen je u gradu Dubrovniku i u srpnju, te se, ističu iz Turističke zajednice grada Dubrovnika, ne može govoriti ni o kakvoj „srpanjskoj rupi„ koja se spominje u drugim hrvatskim turističkim regijama.

U prvih 15 dana srpnja u Dubrovniku je boravilo 68.442 gostiju, a ostvarili su 275.889 noćenja. Rezultati turističkog prometa na dubrovačkom području za prvih petnaest dana srpnja bolji su u dolascima za 14 posto i u noćenjima za 10 posto. Najviše dolazaka i noćenja bilježe dubrovački hoteli u kojima je u prva dva tjedna boravilo 37.468 gostiju (5 posto više nego u dva tjedna srpnja 2013.) koji su realizirali 146.804 noćenja (četiri posto više nego u isto vrijeme u srpnju 2013.).

U strukturi prednjače inozemni gosti, jer je udio hrvatskih državljana svega 3,5 posto. Privatni smještaj, koji je kapacitetom dosegao hotelski, bilježi povećanja u dolascima od čak 39 posto, u privatnim sobama i apartmanima boravilo je 21.375 gostiju, a ostvarili su 83.628 noćenja, što je 30 posto više nego u prva dva tjedna 2013.

Prvi na listi dolazaka su gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva s 10.175 dolazaka i 54.447 noćenja, odnosno oko 19 posto udjela u ukupnom prometu. Slijede Norvežani, državljani SAD-a, potom Švedjani, Australci, Francuzi, Rusi, Nijemci, te Finci, dok su na desetom mjestu domaći gosti.

– Zanimljivo je da su među prvih deset nacionalnosti čak tri skandinavske zemlje, a posebno veseli što su gosti iz SAD-a „skočili“ na treće mjesto, što je još jedna potvrda da je Dubrovnik zaista prepoznat turistički „brend“ na ovom tržištu. Sudeći prema ostvarenjma početka srpnja uvjereni smo da će vrhunac sezone biti uspješan, ali je važno istaknuti odlične najave za rujan i listopad, mjesece koji na jugu Hrvatske već dugo ne spadaju u razdoblje podsezone već su po svojim ostvarenjima bliski srpnju i kolovozu – naglašavaju iz dubrovačke TZ.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist