Hrvatska

DOBRA VIJEST IZ AMERIČKOG VELEPOSLANSTVA Hrvatski građani od danas u SAD mogu putovati bez viza

visa
mde_vivi

Hrvatski državljani od sada mogu u SAD putovati bez viza, objavilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu, piše Tportal.hr.

‘Elektronski sustav za odobravanje putovanja (ESTA) će sada odobravati hrvatskim državljanima da se prijave za putovanje u SAD do 90 dana bez pribavljanja američke vize’, izvijestili su iz američkog veleposlanstva dodajući kako je to važan korak prema jačanju dugotrajne ekonomske i sigurnosne suradnje između SAD-a i Hrvatske.

‘Izuzetno smo zadovoljni što će hrvatski građani moći putovati u SAD bez viza. Ovo je bio dugotrajan proces, ali je vrijedio, i čestitamo hrvatskoj Vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve Programa izuzeća od viza. Cijeli moj tim i ja smo uzbuđeni što vidimo ovaj važan korak koji produbljuje veze između američkog i hrvatskog naroda’, izjavio je otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu u Zagrebu Mark Fleming.

Da bi se omogućilo hrvatskim državljanima da u SAD putuju bez viza, stopa odbijenih zahtjeva za vize morala je biti spuštena ispod tri posto, što je i postignuto u 2020., a što je State Department službeno i potvrdio 16. veljače 2021. U procesu uključivanja u Program izuzeća od viza također je bilo potrebno ispuniti i niz sigurnosnih uvjeta, pri čemu je Ministarstvo unutarnjih poslova zadnje četiri godine intenzivno surađivalo s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti.

Najveći dio sigurnosnih uvjeta odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i.

Po novome, situacija bi trebala izgledati ovako. Umjesto komplikacija s vizama – Hrvati bi prije odlaska u Ameriku online obrascem trebali samo zatražiti odobrenje za putovanje koje plate 14 američkih dolara. I to je to. U slučaju odbijanja, što je rijetkost, osoba se upućuje na klasični vizni režim.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist