Hrvatska

DOBRA VIJEST IZ AMERIČKOG VELEPOSLANSTVA Hrvatski građani od danas u SAD mogu putovati bez viza

mde_vivi

Hrvatski državljani od sada mogu u SAD putovati bez viza, objavilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu, piše Tportal.hr.

‘Elektronski sustav za odobravanje putovanja (ESTA) će sada odobravati hrvatskim državljanima da se prijave za putovanje u SAD do 90 dana bez pribavljanja američke vize’, izvijestili su iz američkog veleposlanstva dodajući kako je to važan korak prema jačanju dugotrajne ekonomske i sigurnosne suradnje između SAD-a i Hrvatske.

‘Izuzetno smo zadovoljni što će hrvatski građani moći putovati u SAD bez viza. Ovo je bio dugotrajan proces, ali je vrijedio, i čestitamo hrvatskoj Vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve Programa izuzeća od viza. Cijeli moj tim i ja smo uzbuđeni što vidimo ovaj važan korak koji produbljuje veze između američkog i hrvatskog naroda’, izjavio je otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu u Zagrebu Mark Fleming.

Da bi se omogućilo hrvatskim državljanima da u SAD putuju bez viza, stopa odbijenih zahtjeva za vize morala je biti spuštena ispod tri posto, što je i postignuto u 2020., a što je State Department službeno i potvrdio 16. veljače 2021. U procesu uključivanja u Program izuzeća od viza također je bilo potrebno ispuniti i niz sigurnosnih uvjeta, pri čemu je Ministarstvo unutarnjih poslova zadnje četiri godine intenzivno surađivalo s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti.

Najveći dio sigurnosnih uvjeta odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i.

Po novome, situacija bi trebala izgledati ovako. Umjesto komplikacija s vizama – Hrvati bi prije odlaska u Ameriku online obrascem trebali samo zatražiti odobrenje za putovanje koje plate 14 američkih dolara. I to je to. U slučaju odbijanja, što je rijetkost, osoba se upućuje na klasični vizni režim.

Pročitajte još

Mogao bi zaustaviti pandemiju? Već sutra ćemo znati je li nam stigao omicron

Dulist

Valamar pokreće novi razvojni ciklus, prijenos tri hotela u Imperial Rivieru

Dulist

Među top tri destinacije smo po izboru prestižnog svjetskog časopisa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija