Hrvatska

Do kraja prošle godine ukupno prijavljeno 1759 oboljelih od gripe

Do kraja prošle godine bilo je ukupno prijavljeno 1759 oboljelih od gripe, a više od polovice prijavljenih slučajeva ili njih 1043 zaprimljeno je u 51. tjednu, odnosno zadnjem za koji su dobiveni podatci (do 25. prosinca 2022.), prenosi tportal.hr.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj se bilježi u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Među pristiglim prijavama stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, koje su u najvećem broju cijepljene, pokazuje izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podjsećamo kako je prošli tjedan o trenutnoj situaciji u Dubrovniku, podijelio s nama u kratkom razgovoru dr. med. spec. epidemiologije Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

– Počela je sezona gripe pa zadnja dva tjedna bilježimo po 30 prijavljenih, broj je znatno veći nego prošlih godina. Savjetujem da se ljudi koji su bolesniji i starije osobe cijepe protiv gripe. Još uvijek imamo cjepiva, samo se treba javiti obiteljskome liječniku – istaknuo je liječnik Mato Lakić.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu HZJZ-a, većina oboljelih imala je virus gripe tip A, a samo manji dio virus gripe tip B. U subtipiziranim uzorcima zastupljena su oba virusa gripe, A/H3N2 i /H1N1. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

Šest zemalja prijavilo je visok intenzitet gripe (Bjelorusija, Estonija, Finska, Njemačka, Malta i Slovačka), a još šest je prijavilo vrlo visok intenzitet (Austrija, Francuska, Litva, Luksemburg, Republika Moldavija i Ruska Federacija).

Pročitajte još

NEZNATNO JEFTINIJE Od utorka nove cijene goriva

Dulist

Banožić izašao iz bolnice, liječenje nastavlja kod kuće

Dulist

Od ponoći nove cijene goriva

Dulist