Hrvatska

Do kraja prošle godine ukupno prijavljeno 1759 oboljelih od gripe

Do kraja prošle godine ukupno prijavljeno 1759 oboljelih od gripe

Do kraja prošle godine bilo je ukupno prijavljeno 1759 oboljelih od gripe, a više od polovice prijavljenih slučajeva ili njih 1043 zaprimljeno je u 51. tjednu, odnosno zadnjem za koji su dobiveni podatci (do 25. prosinca 2022.), prenosi tportal.hr.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj se bilježi u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Među pristiglim prijavama stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, koje su u najvećem broju cijepljene, pokazuje izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podjsećamo kako je prošli tjedan o trenutnoj situaciji u Dubrovniku, podijelio s nama u kratkom razgovoru dr. med. spec. epidemiologije Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

– Počela je sezona gripe pa zadnja dva tjedna bilježimo po 30 prijavljenih, broj je znatno veći nego prošlih godina. Savjetujem da se ljudi koji su bolesniji i starije osobe cijepe protiv gripe. Još uvijek imamo cjepiva, samo se treba javiti obiteljskome liječniku – istaknuo je liječnik Mato Lakić.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu HZJZ-a, većina oboljelih imala je virus gripe tip A, a samo manji dio virus gripe tip B. U subtipiziranim uzorcima zastupljena su oba virusa gripe, A/H3N2 i /H1N1. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

Šest zemalja prijavilo je visok intenzitet gripe (Bjelorusija, Estonija, Finska, Njemačka, Malta i Slovačka), a još šest je prijavilo vrlo visok intenzitet (Austrija, Francuska, Litva, Luksemburg, Republika Moldavija i Ruska Federacija).

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist