Aktualno

DO 2024. Svi mobiteli i drugi elektronički uređaji morat će imati isti punjač

Vijeće EU dalo je u ponedjeljak konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i ostale elektroničke uređaje od 2024. godine.

-Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjet će novac i vrijeme te doprinijeti smanjenju elektroničkog otpada, izjavio je Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU.

Svi uređaji će morati imati isti utor

Direktiva o jedinstvenom punjaču uvodi USB-C kao standardni utor za punjenje elektroničkih uređaja u Europskoj uniji. Od 2024. svi uređaji poput mobilnih telefona, tableta, e-čitača, digitalnih kamera, konzola za videoigre, slušalica morat će imati utor tipa USB-C, što znači da će se svi moći puniti istim punjačem. Kako bi potrošači točno znali što kupuju, direktivom se uvodi piktogram na kojem je naznačeno nudi li se s novim uređajem i punjač te oznaku na kojoj je navedena učinkovitost punjenja.

Planirano je uvođenje jedinstvenih punjača i za prijenosna računala kao i ujednačavanje bežičnog punjenja. 

Direktivom se također potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanjuje količina elektroničkog otpada povezanog s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača. Komisija će četiri godine nakon stupanja na snagu direktive procijeniti treba li takva odvojena prodaja postati obvezna, prenosi Telegram.  Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

Viceprvakinje svijeta iz plesnog studija Step’n Jazz na prijemu kod zamjenice Tepšić

Dulist

ČETVRTAK Što donose Dani otvorenih vrata Restauratorskog odjela Dubrovnik?

Dulist

Vatrogasci imali deset intervencija ispumpavanja u sat vremena!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija