Aktualno

DO 2024. Svi mobiteli i drugi elektronički uređaji morat će imati isti punjač

Vijeće EU dalo je u ponedjeljak konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i ostale elektroničke uređaje od 2024. godine.

-Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjet će novac i vrijeme te doprinijeti smanjenju elektroničkog otpada, izjavio je Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU.

Svi uređaji će morati imati isti utor

Direktiva o jedinstvenom punjaču uvodi USB-C kao standardni utor za punjenje elektroničkih uređaja u Europskoj uniji. Od 2024. svi uređaji poput mobilnih telefona, tableta, e-čitača, digitalnih kamera, konzola za videoigre, slušalica morat će imati utor tipa USB-C, što znači da će se svi moći puniti istim punjačem. Kako bi potrošači točno znali što kupuju, direktivom se uvodi piktogram na kojem je naznačeno nudi li se s novim uređajem i punjač te oznaku na kojoj je navedena učinkovitost punjenja.

Planirano je uvođenje jedinstvenih punjača i za prijenosna računala kao i ujednačavanje bežičnog punjenja. 

Direktivom se također potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanjuje količina elektroničkog otpada povezanog s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača. Komisija će četiri godine nakon stupanja na snagu direktive procijeniti treba li takva odvojena prodaja postati obvezna, prenosi Telegram.  Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist