Kultura

DMD ‘Što je nama Držić i što smo mi njemu’

DMD 'Što je nama Držić i što smo mi njemu'

U Domu Marina Držića večeras će se održati praizvedba Držićevih lirskih pjesama tiskanih u Mlecima 1551. Cabaret Držić i/li Držićev Ajme (Što je nama Držić i što smo mi njemu: cabaretni performans) u izvedbi skupina Teatar M&M i Ragusini.

Predstava je nastala na temelju istraživanja u kojemu smo se bavili propitivanjem lirskih elemenata u Držićevu opusu i isprepletanjem poetskog i dramskog, kao i mogućnošću kazališnoga prikaza Držićevih lirskih pjesama i dijelova iz stihovanih drama tiskanih u Veneciji.

U nastajanju predstave zanimljiva je bila pozicija Držića kao petrarkista i antipetrarkista, njegovo fokusiranje na antičku i renesansnu filozofiju i poetiku, kao i kritički Vidrin duh i neiscrpna njegova umjetnička paleta mogućnosti i znanja.

Središte predstave čine Držićeve pjesni kao samostalni segment u kontekstu cjelokupnoga Vidrina opusa, a koje su donekle zapostavljene u recepciji i vrlo rijetko izvođene.

Osim toga, prikazat će se Dom Marina Držića kao renesansna saloča u kojoj se čuje misao, riječ, glazba 16. stoljeća, ali i kao cabaretni prostor Dubrovnika, čime se revitalizira sjećanje na dubrovačke cabaretne prostore prije 100 godina, dvadesetih godina prošloga stoljeća.

Predstavom se pokušava odgovoriti na pitanje postoje li iskrene i stvarne emocije u ljudi Držićeva i našega vremena i je li poezija danas još uvijek umjetnost.

Mladi glumci za vrijeme predstave djelomično mijenjaju identitet i način interpretacije u poetskome luku od početnih silnica ljubavi i umjetnosti na fasadi kuće,  podoknica na prozorima i ispod njih, preko ljubavnih mreža u kući do odlaska i smrti u kripti, fiktivnu Držićevu grobu. Sve segmente predstave prati glazba koja pokazuje Držića i kao glazbenoga virtuoza, kao i film sniman ispod površine, u dubinama dubrovačkoga mora i iznad površine,na morskim stijenama kao prapočetcima života.

Predstava je nastajala u Držićevu i našemu Gradu od 12. do 18. srpnja 2017. godine.

Teatar M&M i Ragusini u suradnji s Domom Marina Držića

Cabaret Držić i/li Držićev Ajme
(Što je nama Držić i što smo mi njemu: cabaretni performans)

Praizvedba Držićevih lirskih pjesama tiskanih u Mlecima 1551.

Ideja, dramaturgija, režija:
Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac

Glume:
Nina Alebić
Jan Čavar
Ana Gršković
Katarina Jolić
Anja Kovačić
Marta Kružić
Jana Mikoč
Juraj Strgar
Jana Šinka
Josip Škerlj

Glazbenica:
Ozana Tikvica, violina (L. van Beethoven: sonata za violinu i klavir br. 5 u F-duru, teme iz 1. i 4. stavka;
N. Paganini: dijelovi iz
-caprica br. 23 u Es-duru
-caprica br. 22 u F-duru)

Autori filma:
Jan Čavar
Ana Gršković
Anja Kovačić
Jana Mikoč i svi glumci

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist