Kultura

68. DLJI ‘Kvartet za kraj vremena’ u Dvoru izvode Trio 1887 i Domagoj Pavlović

U sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, u atriju Kneževa dvora nastupit će Trio 1887 i klarinetist Domagoj Pavlović u srijedu, 19. srpnja u 21.30 sati.

Na programu koncerta u Kneževu dvoru je Beethovenov Trio u B duru tzv. Gassenhauer, Šostakovičev Klavirski trio br. 1 u c molu te u drugom dijelu Kvartet za kraj vremena kojeg je skladatelj Olivier Messiaen napisao u najtamnijim danima 2. svjetskog rata inspiriran Knjigom Otkrivenja, a praizveo ga u vojnom logoru pred četiri stotine ratnih zarobljenika. Mediji su tada izvijestili kako su slušatelji, usprkos avangardnom glazbenom idiomu skladatelja, bili potpuno opčinjeni te kako je nakon zadnje odsvirane note u prostoriji uslijedio trenutak potpune tišine.

Trio 1887 osnovali su pijanistica Petra Gilming, violinist Sho Akamatsu i violončelist Branimir Pustički, diplomanti zagrebačke Muzičke akademije. Na nacionalnom natjecanju Papandopulo krajem 2015. godine osvojili su prvu nagradu i sve specijalne nagrade. Osim premijernog nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, u 2017. ih očekuje i prvi zajednički inozemni nastup, na festivalu Elvermose u Danskoj.

Gost solist klarinetist je Domagoj Pavlović, također diplomant zagrebačke Muzičke akademije, a usavršavao se na majstorskim tečajevima kod uglednih Guya Deplusa (Francuska) i Michaela Edwardsa (SAD). Upravo komorna glazba zauzima bitno mjesto u njegovom umjetničkom stvaralaštvu. Solistički nastupa uz brojne orkestre i komorne sastave, a u Simfonijskom orkestru HRT-a od 2002. godine zaposlen je na mjestu prvog klarineta.

ulaznice su dostupne online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka koncerta.

Pročitajte još

U DOMU MARINA DRŽIĆA Tematsko vođenje ‘Zlatno doba Dubrovnika’

Dulist

U GALERIJI OTOK Izložba ‘Izolacija’ dubrovačke umjetnice Noemi Čotić

Dulist

U LAZARETIMA Predstavljanje zbirke poezije ‘Pala s kruške’ Ane Soldo

Dulist