Zanimljivosti

DJECA SU UŽIVALA Održana jubilarna 11. Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

DJECA SU UŽIVALA Održana jubilarna 11. Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Protekli vikend se održala druga Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu ove godine. Ovo je već 8 godina da se održavaju Ljetne škole brodogradnje na Lokrumu, a ukupno se održalo 11. škola. Radionicama u sklopu Ljetne škole brodogradnje na Lokrumu se svake godine iznova dokazuje bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva, te znanje vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem.

Prvog dana 11. Ljetne škole brodogradnje u masliniku na Lokrumu se održala radionica brodomaketarstva, na kojoj su se izrađivali raznovrsne makete brodova, kao što su: kajaci, primorske barke, pasare i remorkeri. Radionicu je vodio Mladen Mitić, nagrađivani brodomaketar, međunarodni brodomaketarski sudac, predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara i Modelarslog instituta Nave Dumins.

Radionicu mornarskih čvorova drugog dana je održao Lovre Peović iz Jedriličarskog kluba Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici polazinici su nakon uvodne priče o konopima, vrsta i gdje se koriste, naučili vezati osnovne mornarske čvorove, kao što su: ženski čvor, muški čvor, osmica, dupla osmica i zastavni čvor. Nakon toga su se natjecali u potezanju konopa spojenog sa čvorovima koje su naučili. Za kraj Lovre im je objasnio i praktično pokazao kako rade sustavi s jednom i više kolotura.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara “Argosy”, Jedriličarskog kluba Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

VOŽNJA NA DVA KOTAČA Kako provjeriti i pripremiti motocikl za novu sezonu?

Dulist

Znate li što je preferencijalno glasanje?

Dulist

FOTO Uz edukativne radionice na Mljetu obnovljen suhozid

Dulist