Aktualno

Dizel od sutra poskupljuje na 13,5 kuna?

Dizel od sutra poskupljuje na 13,5 kuna?

Cijena litre dizela od sutra će, prema informacijama s veleprodajnog tržišta, na benzinskim crpkama porasti za čak 1,2 kune, donosi Tportal.
Litra ‘običnog’ dizela danas stoji 12,3 kune, što znači da bi od sutra, ako Vlada ne donese drugačiju uredbu, mogla koštati čak 13,5 kuna. Premium dizeli, čija cijena nije regulirana Vladinim uredbama, već se danas prodaju po cijenama koje dosežu 14,5 kuna te bi od sutra mogli skočiti i na više od 15 kuna, tj. na okrugla dva eura.
Benzin (E95) bi s druge strane trebao poskupjeti ‘samo’ pedeset lipa po litri, što bi mu moglo pogurati cijenu na 11,22 kune po litri.
Vlada je početkom listopada odlučila prijeći na 14-dnevno računanje novih cijena goriva, a zbog jačanja tečaja američkog dolara, koji se i dalje drži iznad pariteta 1:1 za euro, cijene su porasle.
Novi razlog za poskupljenje dizela, piše dalje Tportal, njegov je manjak na tržištu, što se pravda ratom u Ukrajini, sankcijama Rusiji, ali i odlukom zemalja izvoznica nafte okupljenih u OPEC-u da smanje proizvodnju iako je Europa tražila suprotno.
Zalihe dizela u europskim skladištima su prilično niske, a ne pomažu ni nedavni štrajkovi u francuskim rafinerijama.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović