Hrvatska

DIZANJE CIJENA U BUTIGAMA Državni inspektor: Obavili smo 800 nadzora, i naplatili više od milijun kuna kazni!

shutterstock 25432702 Milos

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na današnjoj je press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite obavijestio javnost kako su tržišni inspektori državnog inspektorata napravili više od 800 nadzora.

-Ustanovili smo da su trgovine na malo i veletrgovine, kontra odluke vlade i zakona donosile, dizale marže. Imamo situaciju vezanu za brašno, dječju hranu meso i dizalo gdje se marža dizala do 30 posto. Za dezinfekscijska sredstva dizala se marža do 200 posto. Apsolutni rekorder je s onaj koji je dignuo maržu 595 posto za maske. Kazna za pravne osobe je od 10 tisuća do 100 tisuća kuna. Dao sam nalog da se ide s maksimalnom kaznom do 100 tisuća kuna. Pravne osobe u veletrgovinama kažnjavamo s 300 tisuća kuna, s tim da ih zatvaramo na 30 dana. U trgovinama na malo idemo s rješenjima kojima zabranjujemo tu praksu – rekao je inspektor. Do danas je izdano naloga i naplaćeno milijun i 300 tisuća kuna kazni, što se tiče pravnih osoba. Što se tiče odgovornih osoba u pravnoj osobi i fizičkih osoba, to je ukupan iznos izdanih kazni od pola milijuna kuna.

-Apelirao bih da ljudi koji dižu marže, suprotno odlukama vlade i zakonima, koji budu više od dva puta to učinili, a mi ih opet ulovimo u tim pokušajima, onda neće biti kompromisa u smislu da se ne navedu nazivi tih trgovačkih društava javno. U ovoj situaciji kad se borimo s koronavirusom, a netko se bavi ovim stvarima, to je u rangu ratnog profiterstva – rekao je državni inspektor.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist