Kultura

DIVNI STIHOVI KOJI EVOCIRAJU ‘STARINSKE BOŽIĆE’ Klapa Cesarice i Dino Antonić izveli a capella verziju ‘Na Badnju večer’ Pera Šiše

DIVNI STIHOVI KOJI EVOCIRAJU ‘STARINSKE BOŽIĆE’ Klapa Cesarice i Dino Antonić izveli a capella verziju ‘Na Badnju večer’ Pera Šiše

Samo nekoliko dana do Božića obradovala nas je jedna prekrasna blagdanska suradnja. Klapa Cesarice i riječki pjevač Dino Antonić obradili su skladbu ‘Na Badnju veče’ dubrovačkog skladatelja Pera Šiše, a njihova izvedba premijerno je prikazana proteklog ponedjeljka u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Kako nam otkrivaju članice klape Cesarica, do stvaranja ovog lijepog djela došlo je ‘slučajnim’ odlaskom jedne klapske članice na raskošan božićni koncert.

-Vjerujemo, ipak, da je to bila Providnost. Ani Vuletić, prvi sopran naše klape i autorica aranžmana, naime, prvi je put čula skladbu Na Badnju veče gospodina Pera Šiše prije sedam-osam godina na koncertu u Samostanu male braće u Dubrovniku, gdje su je raskošno izveli solist Stijepo Gleđ Markos, zbor i orkestar. Divni, topli, iscjeljujući stihovi koji pobuđuju ljubav, nostalgiju, radost i nadu, posebno onima koji su ‘srca slomljena’, kao i na prvu pamtljiva prekrasna, gotovo belkantistička melodija, nisu joj izlazili iz glave. S obzirom na to da se osim klapskom glazbom Ani bavi i džezom, znala je da će kombinacija toga dvoga biti idealna za obradu skladbe gospara Šiše. I tako je nastao a cappella aranžman za sologlas i klapu Cesarice – govore nam članice ove klape.

Za prekrasnu a capella verziju i ovu divnu suradnju zaslužni su Pero Šiša, Ani Vuletić, Dino Antonić, Sebastian Fric, a krug umjetnika s kojima su surađivale na ovom singlu, otkrivaju nam klapašice, spontano se širio.

-Spona s gosparom Šišom njegova je skladba koju je podario svijetu pa tako i nama. Sve mi članice Cesarica nadamo se da će nam se ubrzo pružiti prilika da ga upoznamo i uživo jer riječ je o umjetniku čiji su nas stihovi i glazba, renesansnim rječnikom, zatravili već na prvo slušanje. Solista pak koji bi svojim mekim, baršunastim tenorom najbolje utjelovio svu toplinu i čaroliju božićnog ozračja kojim odiše ova skladba nismo trebale dugo tražiti: pozivu na suradnju spremno se odazvao član ansambla Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija, mladi i perspektivni umjetnik iz Rijeke sa zagrebačkom adresom Dino Antonić, kojega cesarica Ani Vuletić poznaje otprije, iz dana dok su zajedno pjevali u Izvoru, zboru zagrebačke crkve sv. Josipa – naglašavaju nam ‘Cesarice’.

Kad su u studiju SoundBrick u Zagrebu snimale audio Na Badnju veče, tonski majstor Luka Grubišić-Čabo spomenuo je, ističu, da će ih povezati s body-perkusionistom Sebastianom Fricom kako bi otkucao ritmičku liniju koju je na prijedlog njihovog voditelja Jurice Petra Petrača dodatno raspisala autorica aranžmana, cesarica Ani.

-Kako bismo upotpunile doživljaj Badnje večeri koji donosi pjesma, snimile smo i spot koji potpisuje studentica filmske i televizijske režije i produkcije Sara Horvatić sa suradnicima. Ta priča o nostalgičnim danima djetinjstva i blagdanske radosti bila je premijerno predstavljena 20. prosinca u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska, a od Božića će se prikazivati na Laudato TV-u i, nadamo se, na mnogim drugim televizijskim postajama – podcrtavaju nam.

‘Na Badnje veče’ djelo je kojeevocira djetinjstvo i one ‘starinske’ Božiće, a bit će dio i albuma duhovnih pjesama koje Cesarice pripremaju. Ovo pandemijsko doba, koje je mnoge nagnalo na introspekciju, klapi Cesarice pružilo je priliku da se i sama zaputi na svojevrsno duhovno putovanje.

-Naime, riječ je o petom albumu u 28 godina našega postojanja, ali prvi duhovni. Na njemu će se naći koloplet tradicionalnih dalmatinskih božićnih pjesama i kolendâ, ponekih i iz Dubrovnika i okolice, ali i divni međimurski napjevi, i to vrlo rijetko izvođeni, poput Cmreki v snegu spiju i Zdravo budi, mladi Kralju. Mnoge od tih skladbi obradila je cesarica Vedrana Šiša. Singl Zdravo budi, mladi Kralju prošle je godine obrađen u swing-aranžmanu i snimljen u suradnji s članovima džez-dua svjetskoga glasa Hojsak & Novosel, odnosno tamburašem Filipom Novoselom i kontrabasistom Tihomirom Hojsakom – zaključuju za DuList Cesarice.

Kako smo već i naveli, za glazbu i tekst zaslužan je dubrovački skladatelj Pero Šiša, a za aranžman Ani Vuletić. Zvuk je nastao u kreativnoj kuhinji SoundBrick Studiai Luke Grubišića-Čaba. Video su izradile Sara Horvatić, Iva Ananić, Dino Antonić i klapa Cesarice, gimbal operator je Vigor Klaić, ‘set assistant’ Leila Elhoweris, a kolorist Bogdan Tankosić.

Autorica fotografija sa snimanja spota: Rahela Poljak

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist