DuList INUrednički izbor

DIVNA, SIMPATIČNA I TALENTIRANA Nikoleta Ivanković – nova mlada glazbena nada

DIVNA, SIMPATIČNA I TALENTIRANA Nikoleta Ivanković – nova mlada glazbena nada

Divna, simpatična i pozitivna – tim bismo riječima opisali Nikoletu Ivanković, trinaestogodišnju djevoj­čicu koja je svojim glasom i pjevač­kim talentom na dosadašnjim kon­certima oduševila publiku i javnost. Vratit ćemo se samo unazad dvije godine i sjetiti se njenog nastupa s pje­smom ‘Orlando, vitez Grada’ uz prat­nju Dubrovačkog simfonijskog orke­stra. Prvo što smo promislili tada, bilo je: ‘Kako tako mlada osoba tako pri­rodno vlada scenom?’. Pa je nedavno nastupila i na Božićnom koncertu u Valamaru te ponovno dokazala da bez imalo straha, i uz tek malu, pozitivnu tremu, može svojim glasom ostaviti itekakav dojam na auditorij.

Glazbena obitelj

Nije ni čudo da tako izvrsno ‘pliva’ u glazbenim vodama. Melodijama, notama i stihovima okružena je od malih nogu, a za to su, među ostalim, zaslužni upravo njeni roditelji. Otac Vedran je član i voditelj klape Ragusa­vecchia, a vodi i žensku klapu Linđo već 20 godina, u kojoj kao članica dje­luje i njegova supruga Lina, glazbena nastavnica, terapeutkinja i autorica nagrađivanih skladbi. Treba istaknuti kako je njena mama autorica glazbe za pjesmu ‘Orlando, vitez Grada’. Tekst je napisala Dijana Brkić, dok aranžman potpisuju Damir Butigan i Giorgio Baranac. Isto tako, za stvaranje pje­sme ‘Sretan Božić Grade’, koju je Niko­leta izvela na spomenutom Božićnom koncertu, zaslužni su Lina Ivanković, Dijana Brkić i Damir Butigan.

— Doma uvijek nešto pjevamo, svaki dan nam je ispunjen glazbom. Stalno bih dolazila na mamine i tatine klap­ske probe i slušala sve te lijepe pjesme. Pomalo mi je, iz godine u godinu, sve to lagano ulazilo u uho. Negdje sa šest godina sam počela baš pjevati, u više glasova – rekla je mlada glazbena nada ističući kako pjevanje za nju predstav­lja ljubav i veselje.

— Pjesma budi u meni posebne osje­ćaje. Stvarno volim pjevati i slušati muziku – kaže Nikoleta čija je sestra Ivana također u glazbenom svijetu. Ponovno, nije čudo! Prisjeća se tako njen otac Vedran davnih proba ženske klape Linđo, pritom ističući kako njegove dvije kćeri glazba jednostavno nije mogla zaobići.

— Na svakoj probi, bile u stomku ili kolicima, htjele, ne htjele, slušale su sve to. U kuću kad bi došle, ma uvijek je pjesma!

Mali veseljak

Inače, riječ je o djevojčici koja je omi­ljena u društvu, prvenstveno jer je uvijek raspoložena za smijeh i dobru zabavu.

— Uvijek je bila mali veseljak. Kad smo negdje išli, nikad nije pitala gdje idemo, i u koga, nego samo: ‘Dokad stojimo?!’ – ističe nam kroz smijeh njen otac Vedran. Učenica je osmog razreda Osnovne škole Mokošica, a pohađa i šesti razred u Glazbenoj školi, smjer klavir kod profesora Frana Krasovca. Ide i na pripreme za srednju glazbenu školu, odnosno za smjer solo pjevanje kod profesorice Diane Stanoš. Radi se o osobama koje su, uz roditelje, zaslužne za njeno glazbeno uzdizanje i bila bi greška kad ih se ne bi spomenulo.

Linđo je velika ljubav

S organizacijom vremena nema pro­blema, a uvijek će naći uru za odlazak na probe i nastupe Folklornog ansam­bla Linđa. Treba naglasiti kako njen otac djeluje u Linđu već 30 (i kusur) godina te vodi pjevanje.

— Obožavam Linđo! To je nešto što se ne propušta, prvenstveno zbog dobre ekipe – ističe nam Nikoleta.

Shvatili  smo kako joj je jako bliska klapska i tradicionalna pjesma, ali nam govori da inače voli slušati zabavnu i pop glazbu, našu i stranu. ­

— To mi je super. Mi kad smo vanka, ne slušamo cajke i takve pjesme, već neke naše, stare pjesme. I nove naravno, koje izađu. A tu su ABBA, Queen i stari Magazin. Stvarno volim dosta žanrova. Od naših bih pjevača izdvojila Domenicu. Ona mi je baš super, s njome bih htjela nastupiti – naglasila je Nikoleta koja, ponavlja – obožava biti na sceni.

— Imam na početku tu neku pozi­tivnu tremu. Ali, kad izađem na scenu, otpjevam, poklonim se i siđem s pozor­nice – govori nam kroz smijeh. Želja joj je, kaže dalje, biti učiteljica glazbenog, kao mama, a voljela bi imati gaže. U svakom slučaju, mi joj želimo da joj pjevanje i glazba, dugo, dugo predstav­ljaju veliku ljubav i veselje!

Foto: Zvonimir Pandža/Privatna arhiva

Iz tiskanog izdanja DuLista od 12. siječnja 2022.

Pročitajte još

Baby Lasagna nakon prolaska u finale: ‘Dragi Hrvati, nadam se da ste ponosni’

Dulist

Dubrovkinja Zrinka Ćorić nova Miss Universe Hrvatske

Dulist

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo