Aktualno

Direktorica UTD Raguse Marija Šimunović reagirala na tekst o Peru Ćosiću

Direktorica UTD Raguse Marija Šimunović reagirala na tekst o Peru Ćosiću

Direktorica društva UTD Ragusa Marija Šimunović reagirala je na tekst ‘Tko je Pero Ćosić, vlasnik gotovo 15 posto dionica UTD Raguse?’. Prenosimo njezino reagiranje.

U članku „Tko je Pero Ćosić, vlasnik gotovo 15 posto dionica UTD Raguse?“, objavljenom u srijedu, 30. ožujka 2022. godine na portalu Du list (https://dulist.hr/tko-je-pero-cosic-vlasnik-gotovo-15-posto-dionica-utd-raguse/759668/) izneseno je više netočnih i nepotpunih informacija, a koje se odnose na povezanost gospodina Pera Ćosića s društvom UTD Ragusa d.d., odnosno na njegovu uključenost u rad istoga. Stoga Vam u cilju ispravnog i točnog informiranja javnosti upućujemo zahtjev za objavom ispravka objavljene informacije.

Gospodin Pero Ćosić nije dioničar društva UTD Ragusa d.d. niti je vlasnik, kako u tekstu navodite, „gotovo 15 posto dionica“. Naime, podaci o dioničarima društva UTD Ragusa d.d. (dalje u tekstu: Društvo) vode se kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. (dalje u tekstu: SKDD), središnjem registru nematerijaliziranih vrijednosnih papira u koji se upisuju prava iz nematerijaliziranih vrijednosnih papira, imatelji tih prava i prava trećih osoba na vrijednosnim papirima. SKDD je također i registar određenih nematerijaliziranih financijskih instrumenata koji nisu nematerijalizirani vrijednosni papiri, u koji se upisuju podaci o njihovim imateljima.

Temeljem podataka iz SKDD-a dioničari u Društvu su: GRAD DUBROVNIK s udjelom od 80,23%, Ćosić Mate s udjelom od 14,59 %, CERP/Republika Hrvatska s udjelom od 1,52 %, dok ostatak čine mali dioničari.
Nadalje, netočno je, kako se u članku navodi, da je „Pero Ćosić svoje mjesto u NO UTD Ragusa ‘elegantno’ prepustio sinu Mati“. Gospodin Pero Ćosić funkciju člana Nadzornog odbora Društva prestao je obnašati dana 31. prosinca 2015. godine. Član nadzornog odbora u Društvu u razdoblju od 7. studenog 2016. do 12. kolovoza 2019. godine bio je Ivan Ćosić, a ne Mate Ćosić.

Naime, prema dostupnim podacima u evidenciji Društva, Društvo je u siječnju 2016. godine zaprimilo pismenu ostavku gospodina Pera Ćosića. Dopisom je gospodin Ćosić obavijestio Društvo da je na parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru na mandat od četiri godine te da, kako je funkcija zastupnika u Hrvatskom saboru, sukladno čl. 13. Zakona o sprječavanju sukoba interesa nespojiva s članstvom u nadzornim odborima, podnosi ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Društva.

Na V. sjednici Nadzornog odbora Društva održanoj 3. ožujka 2016. godine u sjedištu Društva (Branitelja Dubrovnika 7, Dubrovnik) Nadzorni odbor Društva je u točki 6. ostavku primio na znanje. Skupština Društva održana je 7. studenog 2016. godine. Na dnevnom redu Skupštine pod točkom 14. također je primljena na znanje ostavka gospodina Pera Ćosića na članstvo u Nadzornom odboru UTD Ragusa d.d. s datumom 31. prosinca 2015. godine.

Gospodin Pero Ćosić nije sudjelovao u radu Nadzornog odbora Društva niti je primao naknadu za rad u Nadzornom odboru od dana podnošenja ostavke 31. prosinca 2015. godine, a nije izbrisan iz sudskog registra jer je Društvo čekalo sazivanje Skupštine Društva i zajedničku prijavu promjena u sudskom registru, a koje se oduljilo zbog kompliciranog postupka predstečajne nagodbe kroz koje je društvo UTD Ragusa d.d. prolazilo.
 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist