U proučavanju 20 različitih dijeta sudjelovala su 22 eksperta s područja nutricionizma, dijabetesa, bolesti srca, sociologije i mršavljenja.
U obzir su uzeli sedam glavnih stavki poput hranjivosti, težine pridržavanja ili pripreme i kuhanja, a popis najpopularnijih dijeta, uz kojeg su proučili njihove prednosti i mane objavili su u U.S. News i World Report's Best Diets for Healthy Eating.
Na prvom je mjestu Dash dijeta koja je osmišljena za osobe s hipertenzijom. Dijeta sadrži raznoliku prehranu sa svježim namirnicama te manje masnoća i soli.
Drugo mjesto zauzela je TLC dijeta koja zastupa visok udio namirnica s vlaknima i kalcijem.
Mediteranska dijeta na trećem je mjestu također zbog prehrane koja uključuje cjelovite žitarice, svježe voće i povrće te maslinovo ulje.
Dijeta klinike Mayo drži četvrto mjesto jer prema piramidi prehrane zastupa najviše svježeg voća i povrća.
Na petom mjestu nalazi se Volumetrics dijeta koju je osmislila nutricionistica Barbara Rolls, a temelji se na unosu namirnica niske energetske gustoće.
Na posljednjem mjestu nalazi se popularna Atkinsova dijeta jer isključuje dio namirnica, a iz istog razloga među najlošijima su se našle Paleo, Vege i dijeta koja uključuje samo sirovu hranu.