Grad

DAVOR ŠTERN Osjećam se krivim što sam prijatelje nagovarao na ulaganja u Dubrovnik

DAVOR ŠTERN Osjećam se krivim što sam prijatelje nagovarao na ulaganja u Dubrovnik

Davor Štern, Zagrepčanin s povremenom dubrovačkom adresom, iza kojeg je duga poslovna karijera s najvećim tragom u Rusiji, uvijek je medijima zanimljiv sugovornik.

Godinama radi kao savjetnik stranih ulagača, ima iskustvo ministra gospodarstva, uz sve to voli glazbu, ali i Grad, kojem uvijek rado dolazi u pohode. Iako u Dubrovniku ima kuću, ipak se smatra gostom, koji uviđa probleme grada pod Srđem iz jedne, možda nešto drukčije perspektive.

Izravna strana ulaganja u Republiku Hrvatsku za deset puta su manja nego godinu ranije, pala su s 1,42 milijarde na 128 milijuna eura. Savjetnik ste mnogim ulagačima u Hrvatskoj. Kako to komentirate?
To je rezultat nečinjenja prijašnje Vlade. Hrvatska nije raspoložena prema stranim ulaganjima, posebno onim izravnim, koja treba razlikovati od neizravnih. Kod neizravnih, ulagač u Hrvatsku ulazi s nešto kapitala pa uzme kredit kod domaćih banaka, čime im nagriza kreditni potencijal. Izravni strani ulagači donose svoj kapital izvana, iz svoje banke. U uvjetima normalnog tržišta, kad ulažu i domaći ljudi, onda uvijek dajem prednost izravnim ulaganjima. Kao problem istaknuo bih prvenstveno pravnu nesigurnost ulagača i birokratske zavrzlame koje se događaju.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju da smo nesigurna i nepredvidljiva zemlja za ulaganja. Slažete se?
To je točno. Dat ću vam dubrovački primjer mog prijatelja Viktora Vekselberga u slučaju kupovine Hotela Belvedere. Prije dvije godine se javio na ponovljeni natječaj, kupio je hotel na javnoj dražbi, novac dvije godine stoji na računu suda, mali dioničari i ostali nisu primili nikakav novac i projekt stoji. To je priča koja će se odugovlačiti tko zna do kad, a sve je u rukama suda. Odnosno, nekakve sudske parnice s kojom Vekselberg nema nikakve veze. Nije on raspisao natječaj niti ga objavio. Agencija za promociju investicija ga je pozvala da uloži, a tadašnji veleposlanik u Moskvi Igor Pokaz ga je zvao da se javi na natječaj, koji bi inače drugi put propao. Sad investicija stoji, a Vekselberg je u Dubrovniku i ne zna što raditi s tim.

Pitao Vas je za savjet u tom slučaju?
Prijatelj sam mu i pomažem mu.

 

Što Štern preporuča stranim ulagačima, koliko je Hrvatska energetski ovisna država, kako riješiti problem u Ini, ali i kako mu je živjeti u povijesnoj jezgri i što bi trebalo poduzeti da se Dubrovčani vrate u Grad pročitajte u aktualnom tiskanom broju DuLista, koji je od protekle srijede u prodaji.

 

 

Pročitajte još

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist