Aktualno

Davor Perušina iz Slanog dobitnik Plave vrpce Vjesnika

Davor Perušina iz Slanog dobitnik Plave vrpce Vjesnika

Dobitnici Plave vrpce Vjesnika 2021. u momčadskoj konkurenciji su kapetan Davor Perušina iz Slanog i upravitelj stroja Damir Mršić iz Malog Lošinja, koji su 21. veljače 2021. ploveći na brodu za prijevoz cementa Glory Tellus kod obale Brazila spasili trojicu. Njihov ribarski brod potonuo je osam sati prije nego što ih je u valovitom moru ugledala posada hrvatskog kapetana, prenosi Pomorac.hr.

-Unesrećenima smo bacili kolutove za spašavanje vezane plutajućim užetom, koje su oni uspjeli prihvatiti uprkos valovima od dva metra. Dobro uvježbana posada Glory Tellusa privlačila ih je jednog po jednog do oplate 146 metara dugačkog broda. Međutim, ti ljudi su bili krajnje iscrpljeni te nisu imali snage popeti se po pilotskim ljestvama na našu palubu – ispričao je kapetan Perušina.

U tim trenucima iskazao se stasiti upravitelj stroja Mršić, koji je doslovce svojim rukama oteo moru trojicu Brazilaca.

-Valovi i snažne morske struje poigravali su se ljudima u moru privučenim u kolutovima do broda. Odnijeli bi ih taman kad su im brodske ljestve bile na dohvat ruke, a more bi nestalo ispod njih, pa hajde opet sve iz početka. Treba imati na umu da je propeler Glory Tellusa cijelo to vrijeme vrtio kako bi brod mogao manevrirati – prisjeća se Mršić.

Njemu je posebno teško bilo izvući na palubu posljednjeg od trojice ribara, koji od iznemoglosti ni ruke nije mogao podići. Centar za traganje i spašavanje na moru u Rio de Janeiru obavijestio je kap. Perušinu da skrene na sidrište luke Fortaleza, gdje su trojicu ribara preuzele tamošnje lučke vlasti.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist