Županija

DANI OTVORENIH VRATA Što se sve financira sredstvima Europske unije?

DANI OTVORENIH VRATA Što se sve financira sredstvima Europske unije?

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA obilježili su Dan Europe i Europski tjedan u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Domu vinarske tradicije u Putnikovićima na Pelješcu.

Uzvanike je u uvodu pozdravila direktorica DUNEA-e Melanija Milić te istaknula kako je Dom vinarske tradicije izabran kao primjer sufinanciranja iz fondova Europske unije, a u cilju promocije ruralnog turizma, naročito vinskog. Naime, arhitektonsko rješenje za Dom sufinancirano je kroz EU projekt Adriatic Route, a muzejski postav je djelomično opremljen kroz EU projekt WiNe. Milić je dodala kako će DUNEA u partnerstvu sa Županijom nastaviti raditi na poticanju razvoja turističke infrastrukture i promociji ruralnog turizma.

Zamjenik župana Joško Cebalo osvrnuo se na uspješnost Županije u povlačenju sredstava Europske unije i veliki broj projekata sufinanciranih iz europskih fondova koji se provode na području Županije. Dodao je i kako se dva državna infrastrukturna projekta na području Dubrovačko-neretvanske županije, izgradnja Pelješkog mosta i razvoj Zračne luke Dubrovnik, također sufinanciraju iz EU fondova.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ston Vedran Antunica te pozdravio reizdanje brošure Pelješac – vinsko carstvo realizirane kroz EU projekt Povijest na zrnu soli. Brošura je nastala pod krovnim projektom Županije Rural Dubrovnik Neretva i predstavlja sveukupnu ponudu na Pelješcu od vinarija, agroturizama, konoba, izletišta, atrakcija do manifestacija i proizvoda.

Građani su kroz Dane otvorenih vrata EU projekata u DNŽ imali priliku saznati više o projektima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji realiziranima u sklopu programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u suradnji s Centrom za poduzetništvo, Razvojnom agencijom Grada Dubrovnika DURA-om, Korčulanskom razvojnom agencijom za lokalni razvoj KORA-om i Općinom Ston.

Dubrovačko-neretvanska županija se i ove godine uključila u kampanju koju provodi Europska komisija pod nazivom “Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

 

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist