Aktualno

Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom

down sindrom svjetski dan

Svjetski dan Downovog sindroma službeno se obilježava na današnji dan, 21. ožujka, a simbolično im svi mogu dati podršku nošenjem šarenih čarapa na taj dan. Obilježavanje Svjetskog dana Downovog sindroma ima za cilj promovirati svijest i razumijevanje, kao i pitanja vezana uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Downovim sindromom.

Prisutnost jednog kromosoma viška uzrokuje ovaj genetski poremećaj, a nastaje u trenutku začeća. Kromosomi prenose sve nasljedne karakteristike, a na svakom od njih nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNA. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para (46 kromosoma ukupno). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca. Downov sindrom kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika potječe od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stupnjem poremećaja u razvoju.

Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne: 30-60 posto osoba ima srčane greške, 20 posto osoba ima endokrinološke probleme, najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde. Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imati neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine.

Kod osoba sa Downovim sindromom prisutno je i intelektualno oštećenje različitog stupnja. Bez obzira koliko oboljenja ili poremećaja je prisutno, ova djeca trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite medicinske i rehabilitacijske postupke – defektološki i logopedski tretmani, fizikalna terapija, te posebne metode učenja.

Pročitajte još

VIJEĆNICI APELIRAJU Grad bi trebao kupiti Skočibuhu na Šipanu

Nora Di Leo

KAZNILI IH ZBOG KORIŠTENJA PALETARA Grad sankcionirao Konzum

Dulist

Svjetski je dan darivatelja krvi!

Dulist