Zanimljivosti

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi

Svake godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika. To je ujedno i prigoda da se zahvali onima koji dobrovoljno daruju krv. Svjetska zdravstvena organizacija zajedno sa svima koji sudjeluju u osiguranju dostatnih količina krvi i krvnih pripravaka svake godine odabere jednu javno-zdravstvenu temu.

Slogan ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”.

Porukom se želi osvijestiti važnost redovitog darivanja krvi i krvne plazme, uz posebno davanje pozornosti osobama koje su dugotrajno ovisne o transfuziji krvi i krvnim pripravcima. Ovom prigodom želi se istaknuti i važnost održavanja zdravlja i kvalitete života svih pojedinaca, kao i samih darivatelja krvi kao temelja izgradnje zdravog društva.

Najveći broj potrebnih doza krvi u Republici Hrvatskoj i dalje osiguravaju darivatelji krvi okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu – oni osiguravaju čak 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi! Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150 000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto ). Zabilježeno su i 9292 osobe koje su prvi puta dale krv.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist