Aktualno

Danas je prvi dan proljeća!

Danas je prvi dan proljeća!

Danas je prvi dan proljeća. Astronomski počinje točno u 22 sata i 24 minute, kako donosi Državni hidrometeorloški zavod. Uz prvi dan proljeća vrijeme pak promjenjivo i oblačno.

-Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i u obliku ponekog pljuska. Puhat će umjereno, prema otvorenom i jako jugo pa će more biti malo do umjereno valovito. Najniža temperatura zraka između 9 i 11 °C, u unutrašnjosti od 4 do 7 °C, a najviša dnevna između 13 i 17 °C. Na jugu Hrvatske djelomice sunčano i uglavnom suho uz umjereno, prema otvorenome moru i jako jugo. Najviša temperatura malo niža od nedjeljne, uglavnom između 15 i 17 °C, donosi HRT. 

Zašto ne 21.?
Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba počinju 21. u mjesecu, osim jeseni koja dolazi 23., stručnjaci su otkrili kako već dvadesetak godina proljeće dođe dan ranije jer postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba – meteorološka i astronomska. Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji promatraju spuštanje i rast temperature te stanje u atmosferi. Prema ovoj metodi, meteorološka sezona koordinira se prema kalendaru te svako godišnje doba traje tri mjeseca. Ovom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja. Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca, prenosi Večernji list.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist