Zanimljivosti

Danas je prvi dan jeseni!

autumn 2895335 1280

U 8 sati i 49 minuta započela je kalendarska jesen.

Kalendarski početak jeseni, poznat i kao astronomski početak jeseni, označava ravnodnevnicu kada su dan i noć potpuno iste dužine. Ovaj događaj se događa kada Sunce u podne dosegne svoj zenit na Zemljinom ekvatoru. To se ne događa svake godine na isti dan, pa točan datum može varirati, no početak jeseni pada 22. ili 23. rujna.

Prvi jesenski dan će prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda donijeti osjetnu promjena vremena, s padom temperature zraka i povremenom kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženijima. Lokalno je moguće i olujno nevrijeme, tuča, uglavnom na Jadranu i pijavice. I pritom još u subotu većinom umjereno i jako jugo, gdjekad na udare i olujno, a u nedjelju jaka i olujna bura, mjestimice vjerojatno i s orkanskim udarima, pa će biti prometnih ograničenja.

U Dalmaciji nestabilno, često s pljuskovima s grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom praćenim jakim vjetrom i obilnom kišom. Puhat će umjereno i jako jugo pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19 °C, uz obalu između 22 i 24 °C, a najviša dnevna uglavnom od 23 do 26 °C. Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti pljuskova i grmljavine, osobito u drugom dijelu dana.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist