Aktualno

Danas bi Pavo Urban slavio 53. rođendan

Danas bi Pavo Urban slavio 53. rođendan

U Dubrovniku je na današnji dan 1968. rođen umjetnički fotograf Pavo Urban, poginuo 6. prosinca 1991. od gelera neprijateljske granate, ispod zvonika, fotografirajući agresorsko granatiranje Dubrovnika.

Pavo je u Dubrovniku završio srednju pomorsku školu te upisao Pomorski fakultet. Fotografijom se počeo baviti s 18 godina, bio je član foto kluba Marin Getaldić. Izlagao je na nekoliko izložbi, a 1989. na izložbi umjetničke fotografije u Dubrovniku osvojio je treću nagradu. Dvije godine poslije, u rujnu 1991. upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer filmsko i televizijsko snimanje.

Međutim studij nikad nije započeo jer je odlučio ostati braniti ratom pogođeni Dubrovnik. Otišao je kao dragovoljac na prvu crtu bojišnice gdje je započeo svoj ratni opus koji je sam nazvao Rat art. Umro je s fotoaparatom u rukama, pogođen gelerom granate koja je pala između Orlanda i crkve svetog Vlaha. Njegova posljednja fotografija, kasnije nazvana „Kamena prašina nad Gradom“ postala je simbol ratnih razaranja Dubrovnika.

Tijekom kratke umjetničke karijere, Urban se istaknuo nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, ali je široj javnosti ostao najpoznatiji po snimkama ratnih događanja na dubrovačkom području, u kojima se na dojmljiv način isprepliću dokumentaristička neposrednost i umjetnička doživljajnost.

Taj dio opusa kojeg je nazvao Rat-art, Urban je zaključio s dvanaest fotografija granatiranja i razaranja stare dubrovačke gradske jezgre, nastalih u rano jutro 6. prosinca 1991. Posljednja od njih ujedno je i zadnji umjetnički rad Pava Urbana. Dok ju je snimao pogodio ga je geler granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve Sv. Vlaha te je on na mjestu preminuo.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist