Aktualno

DAN ZALJUBLJENIH Sretno Valentinovo!

DAN ZALJUBLJENIH Sretno Valentinovo!

Danas se diljem svijeta obilježava Valentinovo, blagdan zaljubljenih i dana Svetog Valentina. No, to nije blagdan novijeg datuma, unatoč tome što je posljednjih godina (pa i desetljeća) postao poprilično komercijaliziran.

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin.
Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.

Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.

Tradicije Valentinova su različite po zemljama
U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovsku pjesmu. U Wales-u se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku ‘ti imaš ključ mog srca’.

U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.

Danas je Valentinovo dan povećen izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci. Svakako ne smijete zaobraviti važnost darivanja na dan zaljubljenih, nije potrebno trošiti ogromne svote novaca kako biste nekome pokazali da Vam je stalo pokloni za Valentinovo neizostavan su dio svakog dana zaljubljenih.
I ne zaboravite ga nekome čestitati, makar porukom na mobitelu koja sadrži jedan od najpopularnijih znakova za iskaz ljubavi,

Pročitajte još

ZBOG IZBORA Banke 17. travnja neće raditi, uputile poziv klijentima

Dulist

NEBOJŠA STOJČIĆ Moramo raditi na brendu Dubrovnika kao sveučilišnog grada. Izblijedio je s jačanjem turizma

Andrea Falkoni Račić

BERBA JAGODA U DOLINI NERETVE Najranije do sada s cijenom od tri i pol eura

Dulist