Aktualno

DAN OTVORENIH VRATA TUŠ-a Teška odluka! Što upisati nakon osnovne škole?

DAN OTVORENIH VRATA TUŠ-a Teška odluka! Što upisati nakon osnovne škole?

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik (TUŠ) održala je Dan otvorenih vrata u hotelu Valamar Lacroma.

U suradnji s dubrovačkim hotelima i Udrugom ugostitelja Dubrovnik škola je predstavila zanimanja i smjerove koji se nude pri upisu u školsku godinu kao i ostale korisne informacije budućim srednjoškolcima. Osim toga, svoje savjete i iskustva pohađanja TUŠ-a iznijeli su i bivši učenici ove škole, a koji su danas uspješni direktori, poduzetnici, kuhari pa čak i novinari. Tako su se učenici imali priliku upoznati s mogućnostima karijere i ponudama stipendija koje svake godine nude lokalni hoteli i ugostitelji.

– Naša škola nudi četverogodišnja i trogodišnja usmjerenja. Od četverogodišnjih usmjerenja nudimo smjer Hotelijersko turistički tehničar (HTT), Turističko-hotelijerski komercijalist (HTK) i Turističku gimnaziju. Od trogodišnjih usmjerenja, imamo smjer kuhara, konobara i slastičara. Također ćemo imati usmjerenje za učenike s poteškoćama u razvoju. Tu nemamo limita, jer je cilj u društvu pojedincu omogućiti i socijalizaciju i stjecanje određenih znanja i vještina kako bi sutra u životu mogao se osjećati korisno, kako bi mogao zaraditi za svoj život i na kraju krajeva kako bi mogao ispuniti sebe – izjavio je ravnatelj TUŠ-a Antun Perušina.

Iako navodi kako je demografska slika Hrvatske u kojoj je iz godine u godinu sve manje ljudi, Perušina smatra kako se to reflektira i na same upise.

– Te naše kvote su nedovoljne za tržište rada. Postoje mogućnosti i mi očekujemo puno učenika, a na kraju krajeva – ove kvote su i promjenjive. Mislim da bismo u dogovoru sa Županijom i Ministarstvom vrlo lako povećali te kvote ukoliko bude interes još veći. Ove kvote se planiraju temeljem interesa zadnjih par godina – objašnjava Perušina.

-Poslodavci moraju pokazati da cijene ljude koji su na tržištu rada, a to se pokazuje kroz uvjete rada, kroz ostvarenje karijere, a i ono što je danas jako važno – plaće zaposlenika, iako plaće nisu na prvo mjestu. Mi smo škola koja obrazuje kadrove i za nastavak školovanja. Naši se bivši učenici osjećaju ‘superiorno’ na fakultetima i u okruženju drugih – izjavio je Perušina te pozvao osmaše da dođu u školu, a oni će omogućiti maksimalno što mogu ‘kako bi obrazovanje i buduća karijera zasjala’.

Učenici osmih razreda osnovnih škola sa zanimanjem su slušali i ‘upijali’ savjete koji su im vrlo rado dijelili razni poduzetnici, a zanimljivo im je bilo i kad su od uspješnog kuhara čuli kako ‘nikad nije bio odličan učenik’ te kako je odustao od gimnazije i na prepast roditelja upisao za kuhara.

Valja napomenuti kako u ovoj godini TUŠ slavi 70 godina postojanja.

Pročitajte još

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist

Potrebica: Prijateljstvo Dubrovnika i Vukovara započeto na žrtvi u Domovinskom ratu traje i trajat će

Dulist

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist