Aktualno

Dan je žalosti u Republici Hrvatskoj

Dan je žalosti u Republici Hrvatskoj

Danas je u Hrvatskoj Dan žalosti zbog žrtava stradalih u potresu. Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj te otvorila račun državne riznice za pomoć unesrećenima.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana, prenosi Index.

U potresu snage 6.2 po Richteru koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje poginulo je sedam osoba, više od 20 ih je ozlijeđeno. Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktički cijeli centar Petrinja, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje. Šteta je ogromna u Sisku gdje je jako oštećena tamošnja bolnica. Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist