Aktualno

DAN HRVATSKE NEOVISNOSTI Čestitke župana i gradonačelnika

DAN HRVATSKE NEOVISNOSTI Čestitke župana i gradonačelnika

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti prisjećajući se 8. listopada 1991. godine. Tog je, naime dana, tadašnji Sabor Republike Hrvatske jednoglasno odlučio raskinuti sve državnopravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ.

Naime, Sabor Republike Hrvatske utvrdio je kako Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa uime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Istodobno je istaknuto kako, temeljem načela uzajamnosti, RH priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.

Ova odluka donesena je nakon isteka moratorija od Brijunske deklaracije, kojom se na zahtjev Europske zajednice Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti.


Tim povodom, župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franović uputili su čestitku svim sugrađanima. 

‘Cijenjene sugrađanke i sugrađani,

Stoljetni san naraštaja hrvatskoga naroda o samostalnoj i suverenoj državi ostvaren je 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor donio povijesnu Odluku o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.
Danas, dvadeset i šest godina kasnije, s pijetetom i zahvalnošću se prisjećamo svih onih koji su pridonijeli izgradnji moderne, suverene i stabilne države. Posebnu zahvalnost, koja nas obvezuje na izgradnju moderne i europske Hrvatske, dugujemo onima koji su za Domovinu položili ono najvrednije – svoje živote! Sjećanje na Domovinski rat, to najteže razdoblje naše mlade države, obvezuje nas da neovisnu i suverenu državu, u čije su temelje utkane vrijednosti domoljublja, demokracije, vladavine prava, socijalne sigurnosti i međusobnog uvažavanja, nastavimo tako i graditi.

Kao punopravna članica Europske unije, Republika Hrvatska je i na međunarodnoj sceni zauzela mjesto koje joj pripada, aktivan je sudionik međunarodne politike, gradimo stabilne odnose i uspješno štitimo nacionalne interese.
U kratkoj povijesti naše državnosti izgradili smo puno; u uvjerenju da ćemo i u budućnosti zajedno nastaviti uspješno raditi na dobrobit naše županije i Domovine čestitam vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!
S poštovanjem,

ŽUPAN
Nikola Dobroslavić’


‘Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

Prije 26 godina donesena je povijesna odluka Sabora Republike Hrvatske kojom smo postali samostalna i suverena država.

Obilježavajući Dan neovisnosti sjećamo se dugog i krvavog puta kojeg smo morali prijeći u ostvarenju stoljetnog sna hrvatskog naroda o samostalnoj, slobodnoj i demokratskoj državi.

Ne zaboravimo i da ovog listopada obilježavamo 25. obljetnicu vojno redarstvene operacije “Oslobađanje juga Hrvatske”. Stoga, s posebnim pijetetom prisjetimo se danas svih naših branitelja, svih stradalih civila, i ne zaboravimo najveću žrtvu koju su podnijeli oni i njihove obitelji.

Zahvaljujući njihovoj žrtvi i žrtvi svih naših domoljuba i junaka mi danas živimo, rastemo i radimo u slobodnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj koja je u 26 godina izrasla u uvaženu članicu međunarodnih organizacija i institucija.

Drage sugrađanke i sugrađani, u ime djelatnika Grada Dubrovnika i svoje osobno upućujem Vam iskrene čestitke u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske!

Gradonačelnik
Mato Franković’

Pročitajte još

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist