Grad

DAN BIJELOG ŠTAPA Školarci učili kako pristupiti slijepoj osobi

Predavanja pod nazivom „Kako pristupiti slijepoj osobi“ održana su u srijedu, 14. listopada, u čitaonici Narodne knjižnice Grad za učenike Osnovne škole Marina Getaldića u organizaciji Udruge slijepih Dubrovačko neretvanske županije i Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik.

Predsjednica Udruge Rosa Matić istaknula je važnost očuvanja zdravlja očiju, ali i naglasila kako su slijepe osobe ravnopravni članovi društva koje ne treba žaliti ni stigmatizirati već raditi na njohovoj većoj socijalnoj integraciji u društvo.

Članovi Udruge, Slobodan Matić i Eli Radić, ispričali su svoja iskustva kretanja pomoću bijelog štapa i uz pomoć psa vodiča, bez koji je njihovo samostalno kretanje nemoguće, te svojim primjerom pokazali učenicima da iako su “različiti” mogu živjeti punim životom integrirani u zajednicu čiji su sastavni dio.

Na predavanju su bila izložena ortopedska pomogala, glasovni aparati poput vage, sata i čitača boja, a učenici su imali priliku vidjeti i psa vodiča koji slijepima pruža neovisnost, sigurnost i razvoj.

Predavanja su organizirana povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada, čijim obilježavanjem je započela ovogodišnja manifestacija Mjeseca hrvatske knjige koja će se odvijati od 15. listopada do 15. studenoga u Dubrovačkim knjižnicama.

Pročitajte još

ODLUKA PRED VIJEĆNICIMA Grad za 10 posto povećava cijenu zakupa javnih površina

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Mara Margaretić: Radim u kafiću, treniram, pjevušim. I njegujem naš običaj ispijanja kave

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija