Hrvatska

CRVENI KRIŽ “Popis pogođenih poplavama će se doraditi”

poplava hgss01

Iz Hrvatskog Crvenog križa uputili su priopćenje za medije vezano za podjelu novčane pomoći ugroženom stanovništvu poplavljenih područja.

„U nedjelju 29. lipnja na poziv Hrvatskog Crvenog križa održan je sastanak s načelnicima poplavljenih općina Vukovarsko-srijemske županije. Na sastanku su bili nazočni: dr. Josip Jelić, predsjednik HCK; Robert Markt, izvršni predsjednik HCK; Terezija Nemetz, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Županja; Marija Dugalić, ravnateljica GDCK Županja; Hrvoje Lucić, načelnik općine Gunja; Ivica Sep, načelnik općine Vrbanja; Jakša Šestić, načelnik općine Drenovci i Stjepan Abramović, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela općine Drenovci.

Na sastanku su svi prisutni zaključili da je potrebno zajedničkim snagama doraditi popis ljudi s poplavljenih područja s kojim raspolaže Hrvatski Crveni križ. Zaključeno je da je previše vremena i energije izgubljeno zbog loše komunikacije te su svi prisutni izrazili zadovoljstvo sazivanjem sastanka i prilike da se nadiđu problemi koji su proteklih dana opterećivali javnost.

Zaključeno je da će se odmah u ponedjeljak od Županijske komisije za popis šteta zatražiti popis oštećenih kuća. Od Ministarstva unutarnjih poslova zatražit će se popis osoba s prebivalištem u poplavljenim općinama na dan 16. svibnja 2014. godine te će se ti popisi usporediti s popisom raseljenih osoba s kojime raspolaže Hrvatski Crveni križ i u prisutnosti Komisije u čijem će sastavu biti tri osobe iz Hrvatskog Crvenog križa i načelnici općina proći će se kroz sve popise i definirati konačni i relevantni popis prema kojemu će Hrvatski Crveni križ vršiti isplate.

Za sve sporne slučajeve Komisija će zasebno zasjedati i donijeti odluku ima li osoba pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 4 000 kuna , kako je odlučio Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa.

Želja svih je da se isplate obave što je ranije moguće i uz usuglašene kriterije jer je i Hrvatskom Crvenom križu i načelnicima općina bitno da novac ne bude isplaćen nikome tko na to nema pravo te da se onemoguće malverzacije, što je moguće isključivo suradnjom svih struktura, od Ministarstva unutarnjih poslova, Županije, općina i Hrvatskog Crvenog križa.

U iskrenom razgovoru između načelnika Općine Gunja, Hrvoja Lucića s rukovodstvom HCK izraženo je žaljenje gospodina Lucića za izjave koje su proteklih dana bile prenošene u medijima po kojima je u afektu zbog osobnog animoziteta s jednim djelatnikom Hrvatskog Crvenog križa, cijeli Hrvatski Crveni križ nazvao bahatom organizacijom te žali zbog toga jer je do tada suradnja s HCK bila vrlo korektna.

Sljedeći sastanak na kojem će se uspoređivati podaci s navedenih lista planiran je u srijedu ili najkasnije četvrtak sljedećeg tjedna.“

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist