Politika

Crobarometar: Plenković može biti zadovoljan, SDP bilježi najlošiji rezultat ikad

Nova TV objavila je nove rezultate Crobarometra, istraživanja koje za nju provodi agencija Ipsos. Istraživanje je provedeno na uzorku od 991 punoljetnog građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. lipnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3.3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3.6 posto.

Andrej Plenković može biti zadovoljan. HDZ stabilno je prvi i ima podršku 30,7 posto birača. SDP bilježi pad i najlošiji rezultat ikad, iako još drže nominalno drugu poziciju, ali potporu im daje samo 13,4 posto građana.

Dobri rezultati Možemo! na lokalnim izborima, posebice u Zagrebu, donijeli su porast rejtinga stranke u cijeloj zemlji. S potporom od 12,6 posto birača, pušu za vratom SDP-u, iako u okviru statističke pogreške.

Tomislav Tomašević u velikom je fokusu javnosti i očekivanja od njih su još uvijek velika, zbog čega će ubuduće biti zanimljivo pratiti trend promjene rejtinga. No, nastave li se ovakvi trendovi, Tomašević bi u percepciji građana mogao postati liderom oporbe, iako SDP ima veći broj saborskih zastupnika.

MOST je četvrti s 6,8 posto potpore birača, a jedini koji još prelazi prag je Domovinski pokret s 6,4 posto potpore birača.

Od ostalih stranaka – HSS je na 2,6 posto. Živi zid na 2,4. Hrvatska stranka umirovljenika, čiji se zastupnik Silvano Hrelja priključio vladajućoj koaliciji je na 1,5 posto. Fokus na jedno cijelo jedan posto. Ostale opcije koje imaju jedan posto ili manje – zajedno imaju 5,7 posto. Neodlučnih je gotovo 15 posto.

Zanimljivo je primijetiti – loši rezultati IDS-a u Istri na izborima vide se i u našem istraživanju, jer gube potporu, kao i stranka Centar, iako su osvojili drugi grad po veličini, Split.

Podrška radu Vlade nešto je viša, ali taj pomak nije statistički značajan. Većina građana i dalje ne podupire vladu – njih 57 posto. 34 posto ih podupire. 9 posto ne zna.

U odnosu na mjesec svibanj optimizam je ipak narastao. Sada 7 posto manje građana misli da zemlja ide u krivom smjeru, pa ih je ukupno 63 posto. 27 posto vjeruje da idemo u dobrom smjeru, a 10 posto ne zna. Porast optimizma je posebno zabilježen kod glasača Mosta, SDP-a i Možemo! dok je pao među biračima Domovinskog pokreta.

Građanima se očito sviđa ono što Zoran Milanović govori ili način na koji to radi, jer mu podrška u lipnju raste. Smanjio se udio onih koji ga ne podržavaju – sada iznosi 49 posto. 42 posto građana podupire njegov rad. Ljevica je očekivano uz njega, ali zanimljivo – jedna trećina HDZ-ovaca odobrava njegove postupke, kao i 58 posto glasača Mosta.

Tomislav Tomašević izbio je na prvo mjesto prema pozitivnom dojmu, ispred Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Ima najbolji omjer pozivnog i negativnog dojma, jer se o njemu pozitivno izjasnilo 56 posto građana, negativno 23.

Zoran Milanović na drugom je mjestu, 49 posto građana o njemu misli pozitivno, 42 posto negativno. O Andreju Plenkoviću, koji se posljednjih tjedana povukao iz svakodnevnog duela s predsjednikom, više građana misli negativno – 51 posto. Pozitivan dojam o premijeru pada i sada je na 41 posto.

U drugom dijelu ljestvice Božo Petrov je podijelio građane. 40 posto ima negativan dojam, 39 pozitivan. Peđa Grbin, kao šef oporbe ima loš skor. 44 posto ih misli negativno o njemu, 32 posto pozitivno.

Dalija Orešković izbila je na listu negativaca. 37 posto građana o njoj ima loš dojam, a 32 posto pozitivan.

Što se tiče percepcije najvećih problema u Hrvatskoj, na prvom mjestu je nezaposlenost. 24 posto građana to je istaknulo u najvećem broju. Ekonomsku situaciju navelo je 17 posto, a korupciju i kriminal na visokoj razini 11 posto građana.

I na kraju – potpora politici i radu predsjednika Milanovića raste, no i dalje je to trojka. Vlada Andreja Plenkovića pleše oko ruba, ali jednako tako ocijenjena je trojkom. A Sabor već tradicionalno ne popravlja dojam – zastupnicima su građani dali dovoljan.

Pročitajte još

Iz SDP-a poručili o Tropanu: ‘Imamo nultu stopu tolerancije na bilo kakve nezakonitosti’

Dulist

NIKOLA HAJDIĆ Iznenađen sam! Razgovarat ćemo o Tropanovom vijećnikom mandatu

Dulist

Nikša Vukas: ‘Ovo je politički okršaj s ljudima koji ti smetaju’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija