Grad

CNN POSVETIO VELIKI ČLANAK ‘BISERU JADRANA’ Kako je Dubrovnik preživio bolest, rat i turiste?

Poznata međunarodna televizijska postaja, američki CNN, objavila je novi članak i prilog o Dubrovniku, a nakon posjeta njihovog glasovitog novinara Richarda Questa našem Gradu. Uz Questa članak potpisuje i Joe Minihane, a naslov teksta glasi ‘Kako je Dubrovnik preživio bolest, rat i turiste’.

-Lord Byron nazvao ga je ‘biserom Jadrana’ kada je njime prolazio u sklopu svoje velike ture u 19. stoljeću. 200 godina nakon i moćni zidinama opasan Dubrovnik još uvijek stoji kao simbol snage i stabilnosti u regiji koja je vidjela mnogo preokreta i mraka. Dubrovnik se sada priprema za povratak turista nakon što je više od godine bio zatvoren zbog pandemije. Preživjevši nedaće ‘overturizma’ građani i njihovi poslovi okreću se održivoj budućnosti koja u prvi plan stavlja povijest i tradiciju. Iako su noćne more Covida i pandemije mnogima prethodno bile nezamislive, Dubrovnik ima dugu povijest borbe protiv zaraznih bolesti. 1377. kada je Grad bio centar Dubrovačke Republike, vladajući su odlučili da svi trgovci i pomorci koji dolaze s područja na kojima je vladala kuga, trebaju provesti vrijeme u karanteni – piše CNN.

Dubrovački vodič Ivan Vuković dalje je za CNN istaknuo kako su Dubrovčani prije 800 godina znali sve o karanteni. Podsjetio je na gradnju Lazareta gdje su pomorci i trgovci koji stu stizali u Grad morali ostati 40 dana kako bi se spriječilo širenje kuge. Povukao je paralelu s Covidom istaknuvši da ga se zapravo tretira mjerama iz Srednjeg vijeka – karantenom.

Nakon dijela o pandemiji, tekst se dalje prebacuje na Linđa kojeg je i sam Quest zabalao tijekom posjeta Dubrovniku. Dubrovačka vodička Jelica Čučević objašnjava kako je Linđo ostao svojevrsnim centrom života u Gradu.

-Ni danas, toliko stoljeća nakon, nema nijedne svečanosti ili otvaranja festivala na kojem se ne bi zabalao Linđo. To je naša stoljetna tradicija – naglasila je Čučević koja u Folklornom ansamblu Linđo pleše od 1980.

U tekstu se dalje govori i o Domovinskom ratu s posebnim naglaskom i na Hotel Belvedere koji je u njemu devastiran.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Tko je umjesto gradonačelnika bio na ređenju mons. Roka Glasnovića?

Dulist

BISKUP NOVINARIMA Osjećam se sretno i blagoslovljeno. Hvala vam što prenosite onima koji nisu mogli doći

Dulist

OBRAĆANJE NOVOG BISKUPA Svi smo mi Vlahovi ljudi. A to nas obvezuje na zajedništvo, sudjelovanje i poslanje u Crkvi i društvu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija