Zanimljivosti

Čitatelji Condé Nast Travelera uvrstili Dubrovnik među najbolje svjetske destinacije

grad dubrovnik

Nova vrijedna priznanja za Hrvatsku i hrvatski turizam stižu od čitatelja renomiranog američkog magazina specijaliziranog za putovanja Condé Nast Traveler. Naime, prema njihovom izboru, odnosno u sklopu dodjele prestižnih nagrada Readers’ Choice Award 2023., Hrvatska je izdvojena na popisu top 20 svjetskih destinacija zauzevši 14. mjesto. Na ovom se popisu ispred naše zemlje nalaze destinacije kao što su Japan, Italija, Grčka i Irska, dok su se iza Hrvatske smjestile destinacije poput Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske i dr.
Hrvatska se ujedno našla i na popisu 10 najgostoljubivijih zemalja Europe, a dodatnu popularnost i prepoznatost hrvatskog turizma na velikom američkom tržištu potvrđuje uvrštenje otoka Hvara na popis najboljih europskih otoka, odnosno Dubrovnika koji je uvršten na popis najboljih destinacija.
S obzirom na kategorije u kojima je izdvojena Hrvatska, našu se zemlju opisuje kao jednu od najljubaznijih država u Europi. Dubrovnik je pritom opisan kao najpoznatije i najomiljenije odredište u Lijepoj našoj te kao odlična polazišna točka za istraživanje hrvatskih otoka, dok je za otok Hvar istaknuto da je riječ o destinaciji koja nudi savršen spoj luksuza i rustikalnog štiha.
Nagrade Readers’ Choice Awards predstavljaju najdugovječnije i najprestižnije priznanje izvrsnosti u industriji putovanja, a dodjeljuju se na temelju glasova čitatelja Condé Nast Travelera koji su slali odgovore i ocjene temeljene na iskustvu stečenom tijekom svojih putovanja.
Iz Hrvatske turističke zajednice ističu kako je prema podacima sustava eVisitor s američkog tržišta u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvareno 645.000 dolazaka i 1,8 milijuna noćenja američkih turista. Navedeno u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od 33 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima, dok u usporedbi s 2019. ovi podaci ukazuju na porast od 9 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima. Pritom su Amerikanci najviše noćenja ostvarili u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Hvaru i Rovinju.

Conde Nast Traveler Readers Choice

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist