Grad

Čistoća u minisu 2,2 milijuna kuna, Sanitatu dobit manja za 2,5 milijuna kuna

Čistoća u minisu 2,2 milijuna kuna, Sanitatu dobit manja za 2,5 milijuna kuna

Gradska tvrtka Čistoća i prošlu je godinu završila u minusu. Naime, kako se navodi u izvješću direktora Marka Ivekovića, unatoč povećanju prihoda od 1 382 014 kuna, odnosno 3,27 posto u odnosu na prethodnu godinu ostvaren je negativan financijski rezultat od oko 2,2 milijuna kuna. Izvješće o radu Čistoće za 2018. godinu, ali i ostalih tvrtki i ustanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, raspravljat će Gradsko vijeće na sjednici 31. svibnja.

Kako navodi direktor Iveković, primjena primarne selekcije otpada uzrokovala je znatno povećanje rashoda u posljednje tri godine, prvenstveno povećanje troškova plaća zbog dodatnog zapošljavanja djelatnika na poslovima odvojenog prikupljanja i odvajanja otpada za daljnju oporabu i zbrinjavanje. Povećane su i ostale vrste troškova vezano uz primjenu zakonske regulative, prvenstveno troškovi vezani uz odvoz i zbrinjavanje glomaznog i biorazgradivog otpada, troškovi amortizacije…

Zanimljivo je spomenuti i dio iz izvješća Čistoće, koji se odnosi na pružanje usluge održavanja javnih zahoda koja je zabilježila porast od 10,35 posto i iznosi oko 1,1 milijun kuna. Povećanje prihoda od ove usluge rezultat je stalnih aktivnosti, navodi direktor, u svrhu poboljšanja usluge i sustava naplate, a svakako je pokazatelj povećanog broja posjetitelja grada.

Iako je poslovnu 2018. godinu javni prijevoznik Libertas završio u plusu, vidljiv je znatan pad prihoda. Naime, protekle je godine Libertas prevezao 10 236 906 putnika, što je za 1,38 poto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Na području Grada Dubrovnika prevezeno je 8 786 338 putnika ili 1,2 posto manje, a na prigradskom području 1 450 568 ili 2,3 posto manje putnika u odnosu na prethodnu godinu. U 2018. godini Libertas – Dubrovnik je ostvario dobit u iznosu 85 924,58 kuna, dok je za isto razdoblje prethodne godine dobit iznosila 1 064 136,20 kuna. Riječ je o padu dobiti od 978 211,62 kuna.

Manju dobit nakon oporezivanja bilježe pak u Sanitatu i to za 81,5 posto! Naime, 2018. dobit nakon oporezivanja iznosila je 569 987 kuna, a godinu ranije više od tri milijuna kuna. Tako je lani Sanitat ostvario za 2,5 milijuna kuna manju dobit nego prethodne godine. Sanitat je naime, lani ostvario 26 228 028 kuna prihoda, što je za 8 posto više nego 2017. Istovremeno, ostvarni ukupni troškovi i rashodi bili su 25 462 828 kuna, što je 24,3 posto više nego godinu ranije. Povećanje prihoda odnosi se, vidi se iz izvješća, najvećim dijelom na ostvarene prihode službe parkinga koji su porasli za više od 1,7 milijuna kuna, odnosno za 10 posto. S druge strane, uzrok većih rashoda je plaćanje godišnje naknade Gradu Dubrovniku za korištenje javnih prometnih površina u iznosu od 2 milijuna kuna, a veći su i troškovi amortizacije i to za 14,4 posto.

Spomenut ćemo i tvrtku Vrtlar koja ima problema s nelikvidnosti iako je godinu završila s dobiti. Kako se navodi u izvješću direktorice Alme Majstorović, osnovni preduvjet za širenje razine poslovanja, kojemu tvrtka teži, jest rješavanje problema nelikvidnosti tj. podmirenje dugoročnih kreditnih obaveza prema banci i kratkoročnih obaveza prema komunalnim društvima. Ovo je moguće riješiti, ističe, prodajom dijela građevinskog zemljišta u Solitudu.
-Tijekom 2018. godine nije izvršena planirana prodaja dijela zemljišta u Solitudu za izgradnju dječjeg vrtića, a ukoliko se prodaja realizira u tekućoj godini tim sredstvima bi se podmirile sve dospjele kratkoročne i dugoročne kreditne obveze i konačno riješio problem nelikvidnosti društva, te stvorili uvjeti za povećanje plaća zaposlenih – navodi direktorica.
U dijelu izvješća koji se odnosi na strukturu zaposlenih navodi potrebu zapošljavanja mladih ljudi poljoprivredne, odnosno vrtlarske struke, a što je, uz rješavanje problema nelikvidnosti, postao najvažniji problem ove tvrtke.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist