Aktualno

“Cilj je stvoriti turističku godinu, a ne sezonu”

vino266

Svečano je otvoren Festival vina i gastronomije Dubrovnik 2013. u hotelu Lacroma.  Festival se u organizaciji Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more i Turističke zajednice Grada Dubrovnika organizira četvrtu godinu za redom uoči početka turističke sezone.

– Cilj je osvježiti znanja i upoznati se s inovacijama u hoteljerstvu i turizmu. Cilj ove gradske uprave je stvarati turističku godinu, a ne turističku sezonu. Nije čudo da Dubrovnik svake godine ima više dolazaka i noćenja. Grad je prošle godine dobio zlatnu medalju u kategoriji gradova sa više od 35 tisuća stanovnika s gledišta gostiju. Vi ste zaslužni za taj uspjeh – rekao je uvodno Milan Perič, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more.

– S ove pozornice moram uputiti kritiku proizvođačima vina, ali i nama ugostiteljima te hotelijerima jer  mislim da su nam vina skupa te nemamo vinsku priču, a to je put kojim moramo ići. Prava je prilika da ponudimo kvalitetna vina koja imamo – poručio je Stjepan Perić  predsjednik Ugostitelja i turističkih djelatnika DNŽ i predsjednik sekcije ugostitelja Grada Dubrovnika.

– Edukacija je uvijek potrebna svima, a Dubrovnik mora predstavljati najbolje osoblje. Također moramo učiniti sve za produženje sezone. Problem će nam biti kadrovi, a sezonu moramo produžiti – rekao je Svetan Pejić, predsjednik obrtničke komore DNŽ.

– Bitna je edukacija, cjeloživotno obrazovanje, prepoznavanje i zauzimanje pozicije, nije dovoljno samo ono što smo naslijedili. Tržište danas doživljava svakodnevne promjene, pa i u gastronomiji, vinarstvu, i ako se tome ne prilagodimo zaostajat ćemo u svijetu. Želim  vam uspjeh u radu i da ove sezone budemo konkurentniji – poručila je Terezina Orlić, predsjednicu Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik.

– Želim da steknete nova znanja i da steknete nove poslovne kontakte – poručio je Maro Kristić pročelnik UO  za more, turizam i poduzetništvo DNŽ.

– Do pred godinu dana žalili smo se da nam sezona nije dovoljno duga i da je sezona kratka. No, u 2012. hoteli su nam imali prosjek popunjenosti od 198 dana, što je skoro 7 mjeseci. Takvih je gradova na Mediteranu jako malo. Privatni smještaj je u cijelosti popunjen 72 dana. Imali smo 8000 noćenja više nego u 2008., a 2 milijuna i 800 tisuća ljudi prošle je godine posjetilo Dubrovnik, a ove sezone očekujemo preko 3 milijuna posjetitelja. Smanjen je i PDV na hranu i vino sa 25 posto na 10 posto, stoga se postavlja pitanje hoćemo li prodavati jeftina vina ili stimulirati ove iz naše regije – istaknuo je na otvaranju gradonačelnik Andro Vlahušić dodavši:

– Dakle, ljudi kucaju na naša vrata, a pitanje je hoćemo li se zadovoljiti mrvicama ili razviti proizvode koje će htjeti kupiti. Imamo stare navike koje treba mijenjati – poručio je Vlahušić.

Nakon svečanog otvaranja, krenuo je radni dio festivala koji se danas i sutra održava u Lacromi.    

Pročitajte još

‘TKO TJERA HRVATSKE GRAĐANE NA PERIFERIJU?’ Udruga Glas poduzetnika o visokim cijenama na Adventu

Dulist

ADVENT U PRIMORJU Radionica izrade božićnih kolača u Franjevačkom samostanu

Dulist

SUTRA OD 9 Dubrovački vatrogasci najavili vatrogasne vježbe na ovim adresama

Dulist