AktualnoUrednički izbor

CIJENE PRED SEZONU Pojeftinjuje parking, zidine ‘po starom’, žičara i Lokrum još ‘važu’

CIJENE PRED SEZONU Pojeftinjuje parking, zidine ‘po starom’, žičara i Lokrum još ‘važu’

U razdoblju smo kada bismo, da nije pandemije, već naveliko razmišljali o turističkoj sezoni. A ususret sezoni uvijek se razgovara o formiranju cijena za posjet atrakcijama u Dubrovniku poput Dubrovačkih zidina, Lokruma ili žičare. Odlučili smo stoga istražiti hoće li se cijene Dubrovačkih zidina, Lokruma, Žičare Dubrovnik, Dubrovačke kartice, ali i parkinga pri Sanitatu i Javnoj garaži na Ilijinoj glavici te Jadroliniji prilagođavati situaciji u kojoj se nalazimo zbog korona krize. Odgovore za Dubrovačku karticu i Javnu garažu nismo dobili. Prema prikupljenim podacima, jedino će Sanitat Dubrovnik mijenjati cijene. Time pokazuju kako su svjesni situcije u kojoj se svi nalaze te kako žele sugrađanima što više izići u susret.
-Sanitat Dubrovnik d.o.o. je s obzirom na očekivanja u ovoj sezoni uputio prijedlog Upravnom odjelu da cijene budu niže nego u predpandemijskom razdoblju. Promjenu Odluke o cijenama parkirališnih karata ne donosi tvrtka Sanitat Dubrovnik d.o.o. već Gradsko vijeće grada Dubrovnika. Na jednoj od predstojećih sjednica Gradskog vijeća grada Dubrovnika ova točka će biti na dnevnom redu – odgovorili su nam iz Sanitata.

Sanitat ide na smanjenje
Dodajmo kako je ova gradska tvrtka, svjesna situacije, već od 13. lipnja do 30. rujna 2020. primjenjivala niže cijene satne, višesatne i dnevne parkirališne karte pa je, primjerice, u Zoni 2 satna parkirališna karta u lipnju iznosila 20 kuna umjesto 50 kuna.
Iz tvrtke Excelsa nekretnine odgovorili su za DuList kako ‘svake godine cijene karata za vožnju žičarom prilagođavaju stanju na tržištu te da će tako učiniti i ove godine’. Naglasili su i kako datum početka rada žičare ovisi o početku oporavka turizma u Dubrovniku.

CIJENE PRED SEZONU Pojeftinjuje parking, zidine ‘po starom’, žičara i Lokrum još ‘važu’
Javna ustanova Rezervat Lokrum o cijenama ulaznica odlučivat će uskoro na tematskoj sjednici, potvrdila nam je ravnateljica Lokruma Nikolina Grković. Podsjetimo i kako je cijena karte za Lokrum u veljači 2020. ‘skočila’ na 200 kuna. Naime, povratna brodska ulaznica s tadašnjih 150 kuna porasla je na 200, a određena je i viša cijena za kartu s pokazom, umje sto dotadašnjih 10, povišena je na 20. Razlozi koje su tada iz Lokruma naveli, bili su daljnje ulaganje u infrastrukturu otoka, ali i i upravljanje posjetiteljsko-prihvatnim kapacitetom.

CIJENE PRED SEZONU Pojeftinjuje parking, zidine ‘po starom’, žičara i Lokrum još ‘važu’

Cijene zidina ostaju iste
Nakon što je Društvo prijatelja dubrovačke starine tijekom svibnja 2020. donijelo odluku kako će privremeno s cijenama izaći ususret te ih znatno sniziti s obzirom na situaciju s ‘lockdownom’ i koronavirusom, već 30. lipnja odlučili su i kako će cijena ulaznica porasti na 200 kuna. Naravno, riječ je o cijeni za odrasle osobe, dok je cijena dječje ulaznice 50 kuna. Kako su za DuList iz Društva prijatelja dubrovačke starine potvrdili, Malo vijeće već je u rujnu 2020. donijelo odluku kako će cijena ulaznica na zidine te ostale atrakcije pod upravljanjem DPDS-a ostati iste u 2021. te se neće mijenjati bez obzira na situciju s pandemijom.
Naime, Grad Dubrovnik i Društvo prijatelja dubrovačke starine su temeljem Ugovora o korištenju i održavanju gradskih zidina dogovorili cijene ulaznica na gradske zidine za 2021. godinu koje će biti identične onima iz 2019. i 2020. godine.

CIJENE PRED SEZONU Pojeftinjuje parking, zidine ‘po starom’, žičara i Lokrum još ‘važu’
-To znači da će cijena ulaznice za odrasle osobe biti 200 kuna dok će dječja ulaznica biti 50 kuna. Kupljena ulaznica vrijedi i za posjet tvrđavi Lovrjenac. Posjet samoj tvrđavi Lovrjenac iznosit će 50 kuna, a ako posjetitelj nakon toga želi obići i gradske zidine, platit će doplatu u iznosu od 150 kuna – naglasili su u rujnu 2020. iz Društva prijatelja dubrovačke starine. Žitelji Dubrovačko neretvanske županije imaju besplatan ulaz na gradske zidine i tvrđavu Lovrjenac uz predočenje osobne iskaznice.

Jadrolinija ne razmišlja o sniženju
Zanimalo nas je također i hoće li svoje cijene spuštati one tvrtke čijim se uslugama naši sugrađani redovito koriste poput, primjerice, Jadrolinije. Na naš upit tako su iz Agencije za obalni linijski pomorski promet odgovorili kako ‘za sada ne razmišljaju o formiranju novih cijena karata na državnim linijama’. Na službenim stranicama Jadrolinije dostupan je novi cijenik za 2021. godinu. Iz njega se može zaključiti kako se radi o uobičajenim cijenama koje su redovito na snazi u sezoni, ali i izvan nje. Izvansezonska cijena karte, primjerice, na brodskoj liniji Suđurađ- Lopud-Koločep-Dubrovnik, iz smjera Dubrovnika prema Suđurđu, Lopudu i Koločepu iznosi 19 kuna, dok u sezoni ista karta košta 23 kune. Cijena karte iz Suđurđa prema Koločepu, Lopuda prema Koločepu te Suđurđa prema Lopudu van sezone košta 13 kuna, a u sezoni je tek kunu skuplja. Na trajektnoj liniji iz Dubrovnika prema Suđurđu cijena je karte 23 kune po osobi, za djecu od 3 do 12 godina košta 11, 50 kuna. Na liniji Prapratno-Sobra cijena za odraslu osobu iznosi 28 kuna, a za djecu od 3 do 12 godina 15 kuna. Dodajmo i kako su cijene trajekta za putovanje s vozilima jeftinije na liniji Prapratno-Sobra od onih na liniji Dubrovnik-Suđurađ.

CIJENE PRED SEZONU Pojeftinjuje parking, zidine ‘po starom’, žičara i Lokrum još ‘važu’

Iz tiskanog izdanja Dulista od 3. ožujka 2021.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist