Aktualno

CIJENE NEKRETNINA Opet smo najskuplji!

Stanovi Afitavanje

Prema novom istraživanju Njuškala, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast viši od dva posto na godišnjoj razini, a najveći rast cijena, kao i očekivano, imaju Dubrovnik i Split.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 168 tisuća aktivnih oglasa u srpnju 2017. godine. Podsjetimo kako je rast u lipnju ove godine bio 0,28 posto čime se da naslutiti kako je tržište nekretnina u Hrvatskoj na dobrom putu ka oporavku.

Najviše cijene nekretnina i dalje su u Dubrovniku, gdje je prosječna cijena kvadrata kuće porasla više od dva posto u odnosu na prethodni mjesec i sada iznosi gotovo 4500 eura, a prosječna cijena kvadrata stana je viša od 3 tisuća eura. Za kvadrat kuće u Dubrovniku najviše je potrebno izdvojiti na Babinom Kuku i u gradskoj jezgri i iznosi više od 6 tisuća eura, dok su najskuplji prosječni kvadrati stanova također u gradskoj jezgri i kreću se oko 5 tisuća eura.

Za razliku od posljednje analize, u srpnju cijene nekretnina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pokazuju rast u odnosu na prošlu godinu, što je slučaj i kod svih ostalih županija u priobalju. Iako su u Dubrovniku i Splitu kvadrati kuća skuplji u odnosu na kvadrate stanova, na razini županija to nije slučaj. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji kvadrat stana skuplji petnaest posto, a u Splitsko – dalmatinskoj dvadeset posto.

Dodajmo kako su cijene u srpnju niže za 3,5 posto u odnosu na one iz istog mjeseca 2011. godine. U prilog činjenici o oporavku tržišta govori i to da je ova razlika niža za oko pola posto u odnosu na posljednju analizu Njuškala iz lipnja. U srpnju je zabilježeno i više detaljnih pregleda oglasa nekretnina na prodaju pa je tako interes za kuće bio šesnaest posto viši u odnosu na prethodni mjesec, za zemljišta dvadeset posto, a za nekretnine za odmor čak 22 posto.

 

 

 

Pročitajte još

HGK pokrenuo edukacije za vodiče kajaka radi regulacije i sigurnosti gostiju

Dulist

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist