Aktualno

CIAN o onečišćenju: Zbog ekstremnih uvjeta na moru nismo mogli odmah djelovati, kontroliramo mjesto ispusta

Nastavno na već iznesene informacije, a vezano za sanaciju onečišćenja ispred hotela Excelsior te mnogobrojne upite medija, tvrtka CIAN poslala je priopćenje u kojemu je iznijela kratki slijed događaja.

Kako pišu, dana 27. 3. 2021. godine, oko 11 sati, zaprimili su poziv društva Jadranski Luksuzni Hoteli d.d. kako je potrebno izvršiti sanaciju onečišćenja do kojeg je došlo zbog istjecanja lož ulja.

– Oko 11.30 sati, istog dana, naš prvi tim je bio na terenu te postavio zaštitne upijajuće brane na mjestu ispuštanja u more. Zbog ekstremnih uvjeta na moru istog dana nije bilo moguće djelovati ekološkom brodicom sakupljačem, niti bi ista bila djelotvorna u prikupljanju goriva u obliku kakvom se nalazilo na moru – tankoslojni film. Onečišćenje je zahvatilo plažu Banje te gradsku luku te se odmah pristupilo mehaničkom čišćenju i prikupljanju onečišćenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi). Zbog karakteristične stjenovite obale, a uslijed jakog vjetra i mora izvjestan dio izlivene tekućine ostao je, vjerojatno, zatočen u kavernama i podobalnoj strukturi, što svakom novom promjenom vremena, a proteklih tjedan dana ih je bilo nekoliko, dovodi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more. Obzirom da se radi o lako hlapljivim naftnim derivatima neugodan miris je neminovan. Iako se uistinu radi o tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji, dodatni negativni vizualni efekt podiže pelud bora kao i ostali vjetrom i valovima nošen plivajući otpad – poručili su.

Sanacija je i dalje u tijeku te se aktivnosti svode na kontrolu mjestu ispusta i mehaničko prikupljanje, no zbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća, zaključili su iz tvrtke CIAN.

Pročitajte još

PROŠLE SU DVIJE GODINE… ‘Dube, kraljica noći. Britka jezika i proste tople duše umotane u vrckavu posebnost bića’

Dulist

Branko Šubić ponovno trči za branitelje, Dubrovnik i Petrinja još jednom posebno povezani

Dulist

Zašto je katarski šeik odlučio produžiti svoj boravak u Dubrovniku?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija