Politika

Četvero kandidata za mjesto predsjednika Europskog parlamenta

Četvero kandidata za mjesto predsjednika Europskog parlamenta

Roberta Metsola, Alice Kuhnke, Kosma Zlotowski i Sira Rego u utrci su za mjesto predsjednika Europskog parlamenta za drugu polovicu mandata saziva 2019. do 2024. godine.

Potpredsjednik Parlamenta Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal) objavio je imena četvero kandidata na plenarnoj sjednici u ponedjeljak navečer, nakon zatvaranja roka za prijavu za prvi krug glasanja.

Roberta Metsola (EPP, Malta), Alice Bah Kuhnke (Zeleni/EFA, Švedska), Kosma Zlotowski (EKR, Poljska) te Sira Rego (Ljevica, Španjolska) kratko će se predstaviti u utorak u 9 sati, neposredno prije prvog kruga glasanja koji će se održati između 9:30 i 10:15. Rezultati će biti objavljeni u 11 sati.

Kandidate za predsjednika može predložiti klub zastupnika ili skupina europarlamentaraca koja čini takozvani „niski prag“ , što je jedna dvadesetina zastupnika, odnosno 36 od 705 zastupnika kada su svi mandati aktivni. Kandidature se mogu istaknuti ili povući prije svakog kruga glasanja.

Za izbor predsjednika potrebna je apsolutna većina valjanih glasova, tj. 50 % plus 1 glas, a glasanje je tajno. Zbog pandemije, glasanje će se održati na daljinu. Ako niti nakon tri kruga nema pobjednika, dva kandidata s najviše glasova iz trećeg kruga sudjeluju u posljednjem četvrtom krugu, a za predsjednika će biti izabran onaj tko ima više glasova.

U slučaju da u postupku izbora predsjednika dođe do drugog kruga, rezultati će se objaviti na plenarnoj sjednici u 13 sati. Ako bude održan treći krug, rezultati će se objaviti u 16:30, a za četvrti krug u 18:30. Pratite @EuroparlPress za objave na Twitteru.

Novoizabrani predsjednik može održati uvodni govor prije predsjedanja izborom preostalih članova Predsjedništva Parlamenta (utorak i srijeda).

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist