Kultura

Četrdeset pouka u pismima

Četrdeset pouka u pismima

“Pisma ukradenim ljudima” splitskog autora Dražena Radmana predstavljena su večeras u Narodnoj knjižnici Grad. Riječ je o drugoj njegovoj knjizi, koja je nakon Šolte i Splita, večeras predstavljena u Dubrovniku, nakon što je izašla iz tiska u srpnju ove godine, a bit će predstavljena još i u Zagrebu, Zadru i Šibeniku.

Knjiga se sastoji od 40 pisama kojima se autor obraća različitim tipovima ljudi, istaknula je uvodno ravnateljica Opće gimnazije Dubrovnik Sanja Putica dodavši:
-Tih 40 poglavlja knjige formirani su kao pisma koja nisu odvojene cjeline. Svako pismo upućeno je drugom čovjeku, ali ona imaju zajednički cilj. Svako je upućeno jednom tipu čovjeka npr. sucu, liječniku i svako daje pouku. Autor nam želi reći da je današnji čovjek brzim načinom života izgubio vezu s Bogom – naglasila je Putica, dodavši kako je knjiga napisana jasnim, jednostavnim i razumljivim jezikom.

– Četrdeset pisama prema mome mišljenju je broj dana koliko bi se trebalo čitati ovu knjigu, jer ovo nije knjiga koju se čita u jednom dahu. Autor je sveznajući pripovjedač i uvijek nas navodi da se pronađemo u svim likovima, ali nas nikad ne ostavlja bez rješenja. Glavna poruka knjige jest da se od problema ne bježi već da je rješenje u suočavanju s problemima i u vjeri – istaknula je Sanja Putica, dodavši kako se u knjizi očituje autorov odnos s čovjekom i Bogom, uz naglašeni humanizam koji ne znači izdvajanje i individualnost, već upućuje na suživot s drugim čovjekom.
Uz autora i Sanju Puticu, na predstavljanju su sudjelovali Nikica Sikirica koja je čitala dijelove knjige, umjetnik Sebastian Koceić, te učenica dubrovačke Opće Gimnazije Antonija Vuletić koja je pročitala svoj osvrt na ovu knjigu.

Dražen Radman rođen je 1967. godine u Splitu gdje je diplomirao smjer razredne nastave na Filozofskom fakultetu. Radio je kao učitelj, te je bio član niza humanitarnih i volonterskih udruga. 1994. godine pronalazi smisao i unutarnji mir u Isusu Kristu, što određuje njegov daljnji životni put i poziv. Danas radi kao pastor splitske Baptističke crkve. Također je objavio knjigu pod nazivom “Pismo mome marangunu” na čakavskom jeziku.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist