Grad

Četiri dekanata Dubrovačke biskupije uputila konvoj za Ukrajinu u vrijednosti većoj od sto tisuća kuna!

Četiri dekanata Dubrovačke biskupije uputila konvoj za Ukrajinu u vrijednosti većoj od sto tisuća kuna!

Pomoć prikupljena u četiri dekanata Dubrovačke biskupije za stanovništvo pogođeno ratnim stradanjima krenula je 27. svibnja putem konvoja Hrvatskog Caritasa iz Zagreba prema Ukrajini.

U sklopu kontinuirane pomoći stanovništvu Ukrajine pogođenom ratom u nedjelju, 8. svibnja na župama Konavoskog, Stonskog, Pelješkog i Korčulanskog dekanata, u koordinaciji s Caritasom Dubrovačke biskupije, provodila se akcija ‘’Pomoć za Ukrajinu’’. Cilj je bio prikupiti novčana sredstava za kupovinu hrane i higijenskih potrepština za stanovnike Ukrajine koji su ostali u svojoj zemlji te se nalaze u velikoj potrebi u skloništima u bombardiranim gradovima.

‘’Akcija je bila više nego uspješna i od srca zahvaljujemo župnicima i svim vjernicima na još jednom odazivu i otvorenosti srca za pomoć braći i sestrama u velikoj potrebi. Od svih njihovih prikupljenih sredstava kupili smo 8 paleta hrane – namirnica i gotovih konzerviranih jela te higijenske potrepštine, u vrijednosti preko 100.000 kn te ih pridružili konvoju pomoći Hrvatskog Caritasa upućenom ravno u Ukrajinu, najpotrebitijima koji se nalaze u skloništima,’’ poručili su iz Caritasa Dubrovačke biskupije

Od prikupljenog novca u četiri dekanata Dubrovačke biskupije kupljeno je 8 paleta ukupne težine 3.719 kg koje sadrže prehrambene proizvode poput graha, vafli, mesnog nareska, kompota i sirupa, gotovu konzerviranu hranu te higijenskih potrepština poput vlažnih maramica i toalet papira i sl. Putem konvoja Hrvatskog Caritasa pomoć je u petak, 27. svibnja krenula prema Ukrajini gdje će biti isporučena nacionalnom ukrajinskom Caritasu Spes u Mukačevu, koji sve darovano distribuira po skloništima bombardiranih gradova, na istok i jug zemlje.

Ovo je drugi put da se Caritas Dubrovačke biskupije priključio ovakvoj vrsti pomoći te poslao palete osnovne hrane u Ukrajinu. Prvi put poslano je bila donacija učenika Osnovne škole Lapad, okupljenih u ‘’Lapadsko srce’’.

Također, biskupijski Caritas skrbi o izbjeglicama iz Ukrajine. U suradnji s katedralnom župom Velike Gospe u katedralnoj kući u Slanome pružen je smještaj jednoj skupini, a svim izbjeglicama koje se nalaze na smještaju u Dubrovniku i koji zatraže pomoć, pomaže se mjesečnim paketima hrane, donacijama odjeće te voća i povrća.

Svi koji žele mogu pomoći svojom donacijom u opskrbljivanju paketima hrane izbjeglica u Dubrovniku, a to je moguće učiniti uplatom donacije na Caritasov račun: IBAN: HR8024070001100367971 s opisom uplate: Donacija za izbjeglice iz Ukrajine.

Caritas Dubrovačke biskupije

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist