Aktualno

ČESTITAMO! Tonći Peović ponovo na čelu Udruženja zračnog prometa

ČESTITAMO! Tonći Peović ponovo na čelu Udruženja zračnog prometa

Na izbornoj skupštini Udruženja zračnog prometa održanoj 20. travnja 2018. za predsjednika Udruženja zračnog prometa pri HGK jednoglasno je ponovo izabran Tonći Peović, direktor Zračne luke Brač.

Za zamjenike predsjednika Udruženja izabrani su Nino Karamatić iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Jasmin Bajić, direktor Croatia Airlines i Lukša Novak, direktor Zračne luke Split.

Tonči Peović ba sjednici je podnio i izvještaj o radu 2014.-2018. te iznio analizu stanja ove djelatnosti za 2017. godinu.

Zračni promet postao je sve značajniji model prijevoza putnika, a u posljednjih nekoliko godina osim povećanja prijevoza putnika, bilježi se i znatno povećanje prijevoza robe i pošte. Na globalnoj razini evidentiran je porast prijevoza putnika od oko 7 posto a u RH povećanje u 2017 iznosi čak 18 posto. Stoga je u 2017. većina zračnih luka oborila i vlastite rekorde. ZL Split dosegla je gotovo 3 milijuna putnika s porastom od 23,3 posto u odnosu na 2016.; ZL Franjo Tuđman ostvaruje porast od 13 posto s prometom većim od 3 milijuna putnika a ZL Dubrovnik 2,3 milijuna putnika s rastom od 16,7 posto u odnosu na 2016. Stoga i ne čude velike investicije, u ZL Split u iznosu 347 milijuna kuna bez PDV-a, ZL Franjo Tuđman koja je otvorila novi terminal u ožujku 2017. za prihvat 3,5 milijuna putnika godišnje te ZL Dubrovnik kojoj je u drugoj fazi projekta dodijeljeno 858,5 milijuna bespovratnih sredstava, naglasio je Peović, bivši direktor našeg aerodroma.

Ostale zračne luke u Zadru, Puli te na Braču bilježe također dvoznamenkasta povećanja broja putnika kao i investicije u infrastukturu. Croatia Airlines u 2017. prevezla je preko 2 milijuna putnika što je za 9,6% više nego 2016.

Prema podatcima za siječanj i veljaču 2018. zabilježeno jest 15 postotno povećanje prometa putnika što pokazuje daljnju tendenciju rasta broja putnika u zračnom prometu RH.

Tihomir Blaškić iz Combisa d.o.o predstavio je iFlight sustav za upravljanje sigurnošću u zrakoplovnoj industriji. Sustav je baziran na najmodernijim tehnologijama koristeći mobilne i web aplikacije kojima se postiže veća efikasnost, produktivnost i pouzdanost. Potpuno je usklađen s regulatornim zahtjevima EU.

Skupštini je nadzočila i potpredsjednica HGK, Mirjana Čagalj koja je podsjetila da je Udruženje zračnog prometa pri HGK osnovano prije više od 20 godina s ciljem povezivanja svih čimbenika zrakoplovne industrije na jednom mjestu i artikuliranja zajedničkih interesa članica. Također je naglasila da je Udruženje otvoreno za suradnju sa svim granama gospodarstva, a kao partnere u svom radu vide hrvatsku Vladu, resorno Ministarstvo, Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo te ostale zainteresirane institucije.

Osvrnuvši se na razvoj infrastrukture zračnih luka napomenula je da zračni promet, ostvaruje dvoznamenkaste stope raste zadnjih nekoliko godina, te je od velike važnosti u provođenju turističkih prometnih tokova kako diljem svijeta tako i u RH. Ono ljudima daje mogućnost brzog i povoljnog putovanja čime se ostvaruje mogućnost posjeta brojnih turističkih destinacija u kratkom periodu te na taj način pridonosi razvoju turizma i ostalih gospodarskih grana.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist