Zanimljivosti

Carski drobljenac ili Kaiserschmarrn

mozart 48

Evo još jednog ukusnog deserta iz bogate i dobro nam poznate bečke kuhinje. Radi se o carskom drobljencu čiju recepturu naše bake jako dobro poznaju.

O nastanku ovog deserta postoji dosta varijanti priča. Prema jednoj od njih pripremila ga je prvi put neka priprosta seljanka koju je zbog lošeg vremena u putu iznenadio svojim posjetom sam car Franjo Josip. Baš je pripremala jednostavni Šmarn za drvosječe, isti je obogatila jajima, voćem i mlijekom, kako bi ga što ukusnijeg ponudila caru.

Druga kaže da nekom dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke pa ih je izlomio, dodao grožđice, rum i trešnje, zašećerio i dobio novi desert. Kaiserschmarrn upravo i duguje svoje ime tim „nadrobljenim“ pričama.

Pa ako vam koja od vaših baka nije uspjela prenijeti ovaj recept evo ja ću vam ga odati.
Carski drobljenac je uistinu ukusan desert i jednostavan za pripraviti.
 
Sastojci za 2 – 4 porcije:
3 jaja
500 ml mlijeka
1 velika žlica šećera
prstohvat soli
350 g glatkog brašna
1 velika žlica grožđica
30 g maslaca
malo ruma
šećer u prahu za posipanje
voćni kompot
 
Priprema:
Grožđice natopite u rum. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Zatim u zdjeli za tijesta umiješajte žumanjke, šećer i sol te dobro istucite pjenjačom ili el. mikserom.
Uz stalno miješanje dodavajte brašno dok se smjesa ne zgusne. Dodajte grožđice iz ruma i rum ako želite. Na kraju lagano kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Sad kad imamo smjesu idemo od nje napraviti Carski drobljenac.

Prigotovljavanje:
Na tavi zagrijte maslac i izlijte cijelu smjesu, kad je donja strana dobila zlatno žutu boju okrenite na drugu stranu i pržite dok ne dobijete istu takvu boju. Sa dvjema kuhačama izlomite drobljenac i pržite još dok ne vidite da je i sredina tijesta gotova. Dok je još na tavi drobljenac pospite šećerom da bi ga malo karamelizirali. Taj postupak traje samo par sekundi.
 
Posluživanje:
Istresite Drobljenac na tanjure pospite šećerom u prahu (ako imate badema u listićima pospite možete i njih koristiti) te servirajte uz voćni kompot. Umjesto kompota možete servirati marmeladu, kašicu ili svježe šljive.
 
Dobar vam tek!
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist