Kultura

Čarobni sklad zajedništva plesa ‘Skupa’ u nedjelju u Lazaretima

Čarobni sklad zajedništva plesa 'Skupa' u nedjelju u Lazaretima

Plesna predstava Skupa u koprodukciji Umjetničke organizacije 21:21 i mreže Pan – Adria prema koreografiji Petre Hrašćanec u suradnji sa šest mladih plesačica, bit će izvedena u sklopu programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju, 8. kolovoza u 21:30 sati u Lazaretima.

Projekt Skupa predstavlja šest mladih plesačica: Viktoriju Bubalo, Emu Crnić, Laru Frgačić, Tessu Ljubić, Arianu Prpić i Unu Štalcar Fura, koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni.
– Uzorak neke građe u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se s pomoću pojma oblika, dok u ovom radu uzorak plesne građe smještamo u funkciju. Ta funkcija ujedno je i tema – biti zajedno – te postaje način kretanja. Oblik i funkcija skupa su. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO – pojasnila je koreografkinja Petra Hrašćanec.

Plesna predstava Skupa premijerno je izvedena lani u listopadu u Zagrebačkom plesnom centru, a odmah zatim i na međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavì u Gorizii u Italiji. Kritičari su ples ocijenili kao „rijedak doživljaj scenske čarolije“, a o Petri Hrašćanec zabilježili kako je „ovim radom uronila u autentične dubine korpografije i pokazala dojmljivu zrelost“ (Maja Đurinović za Plesu scenu). Ostatak autorskog tima čine autori glazbe Alen i Nenad Sinkauz, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te oblikovatelj svjetla Marino Frankola.

Petra Hrašćanec već niz godina djeluje u polju izvedbenih umjetnosti kao plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Primarno polje njezinog interesa i školovanja je suvremeni ples, a njezine radove karakterizira istraživanje tijela kao realiteta izvedbe kroz različite medije. Svoje radove realizira kroz umjetničku organizaciju 21:21 ili partnersku organizaciju de_facto u suradnji sa nizom domaćih institucija. Docentica je na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje vodi kolegij Suvremena plesna tehnika.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist