Grad

Carina ima novo plovilo, vrijednost mu je veća od pet milijuna kuna

Carinska uprava protekle je godine nabavila nova četiri plovila, a jedan od njih je krajem godine raspoređen u Službu za mobilne jedinice Dubrovnik. Riječ je o plovilima koja su izrađena u hrvatskim brodogradilištima u Puli i Šibeniku. 

-U prvoj polovici 2020. isporučena su 2 plovila, model OLIMP VHB M46 te su predana na korištenje u matične luke Rijeka i Zadar. Ostala dva plovila isporučena su krajem 2020., a njihove matične luke su Split i Dubrovnik, čime su operativni kapaciteti nadzornih tijela na moru u pogledu plovila u potpunosti modernizirani – ističu iz Carinske uprave te dodaju da su plovila tehničkim kapacitetima u potpunosti prilagođena za višednevni boravak na moru, ‘čime će se optimizirati troškovi pogonskog goriva i ostalih logističkih potreba tijekom provedbe kontinuiranih mjera nadzora od stane oba inspekcijska tijela na moru’.

Vrijednost plovila

Iz Carinske uprave naglašavaju kako je nadležnost provođenja mjera nadzora na moru u sklopu integriranog upravljanja granicom u njihovom djelokrugu rada, ali i Ribarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

-Aplicirajući u okviru dostupnih sredstava i fondova namijenjenih za jačanje operativnih kapaciteta nadležnih nadzornih tijela na moru, Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. – 2020. ugovoreno je i odobreno nabavljanje ukupno 4 plovila, a nabavna pojedinačna vrijednost plovila je 5.500.000 kuna bez PDV-a, od čega je 70 posto sredstava financirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a 30 posto sredstava je nacionalno financiranje – Ministarstvo poljoprivrede – navode iz Carinske uprave.

-Međuresornim Ugovorom o korištenju četiri plovila, Carinska uprava kao korisnik plovila osigurat će siguran vez za sva plovila te unutarnjim ustrojstvom osigurati osobe za upravljanje i operativno održavanje plovila, dok će Uprava za ribarstvo, Ministarstva poljoprivrede kao vlasnik plovila, snositi troškove redovnog i izvanrednog servisiranja, održavanja i popravaka, registracije i osiguranja plovila – rekli su. 

 

Pročitajte još

Predan zahtjev za građevinsku dozvolu za Dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik

Dulist

Grad Dubrovnik će donirati zemljište na Pobrežju za stambeno zbrinjavanje medicinskih djelatnika

Dulist

Digitalni nomadi upoznali se s dubrovačkim startupima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija