Grad

Carina ima novo plovilo, vrijednost mu je veća od pet milijuna kuna

Carinska uprava protekle je godine nabavila nova četiri plovila, a jedan od njih je krajem godine raspoređen u Službu za mobilne jedinice Dubrovnik. Riječ je o plovilima koja su izrađena u hrvatskim brodogradilištima u Puli i Šibeniku. 

-U prvoj polovici 2020. isporučena su 2 plovila, model OLIMP VHB M46 te su predana na korištenje u matične luke Rijeka i Zadar. Ostala dva plovila isporučena su krajem 2020., a njihove matične luke su Split i Dubrovnik, čime su operativni kapaciteti nadzornih tijela na moru u pogledu plovila u potpunosti modernizirani – ističu iz Carinske uprave te dodaju da su plovila tehničkim kapacitetima u potpunosti prilagođena za višednevni boravak na moru, ‘čime će se optimizirati troškovi pogonskog goriva i ostalih logističkih potreba tijekom provedbe kontinuiranih mjera nadzora od stane oba inspekcijska tijela na moru’.

Vrijednost plovila

Iz Carinske uprave naglašavaju kako je nadležnost provođenja mjera nadzora na moru u sklopu integriranog upravljanja granicom u njihovom djelokrugu rada, ali i Ribarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

-Aplicirajući u okviru dostupnih sredstava i fondova namijenjenih za jačanje operativnih kapaciteta nadležnih nadzornih tijela na moru, Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. – 2020. ugovoreno je i odobreno nabavljanje ukupno 4 plovila, a nabavna pojedinačna vrijednost plovila je 5.500.000 kuna bez PDV-a, od čega je 70 posto sredstava financirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a 30 posto sredstava je nacionalno financiranje – Ministarstvo poljoprivrede – navode iz Carinske uprave.

-Međuresornim Ugovorom o korištenju četiri plovila, Carinska uprava kao korisnik plovila osigurat će siguran vez za sva plovila te unutarnjim ustrojstvom osigurati osobe za upravljanje i operativno održavanje plovila, dok će Uprava za ribarstvo, Ministarstva poljoprivrede kao vlasnik plovila, snositi troškove redovnog i izvanrednog servisiranja, održavanja i popravaka, registracije i osiguranja plovila – rekli su. 

 

Pročitajte još

U povijesnoj jezgri rekonstruirano još 100 metara vodoopskrbne mreže

Dulist

Nova stabla zasađena u Bogišićevom parku, na Batali i u Mokošici

Dulist

Izvršen prvi korak u spajanju društava UTD Ragusa i TUP

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija