Aktualno

Capor i Župan-Rusković o golfu

pave zupan ruskovic3746

Na temu golf terena na Srđu, i ponovno obnovljene procedure njegova rzvoja, na internetskim stranicama Deutsche Welle izašao je članak upravo na tu temu.

– Da u Hrvatskoj funkcioniraju pravni i demokratski sustav, imali bismo i transparentne investicije prema željama i potrebama građanki i građana. Ali, ovim se projektom umjesto rekreacijskog prostora za potrebe sviju nas, podvaljuje izgradnja i prodaja vila i apartmana tamo gdje oni inače ne bi smjeli biti, niti bi se drukčije – bez golfa kao opravdanja – tamo mogli naći- rekao je koordinator inicijative Srđ je naš Đuro Capor za Deutsche Welle.

Biznis s nekretninama, zaključuje on, lažno se predstavlja kao turizam, a uporno zaobilaženje javnosti i generalno javnog interesa – uz određena proceduralna kršenja zakona – navodi na potrebu da se ovim projektom ozbiljno pozabave Državno odvjetništvo i USKOK.

Spominjući apartmanizaciju kao ključua riječ projekta, u članku se ističe i  da bi  uz golf-terene trebali biti izgrađeni i brojni boravišni objekti: i do 15 tisuća turističkih ili čak stambenih ležajeva.
U članku se ističe i kako špekulativnu dobit ovaj projekt već i ostvaruje, budući da mu je vrijednost – mijenjajući formalne titulare i fizičke gabarite – u međuvremenu sa 400 stotina milijuna eura porasla do sadašnjih oko milijardu i 200 milijuna.

– To što se planira s apartmanizacijom je daleko iznad održivog razvoja i apsolutno je neprihvatljivo. Istodobno, građanima Dubrovnika ne smije se oduzeti jedina preostala slobodna lokacija na rubu grada. Doista ne znam u čijem to može biti interesu-izjavila je Župan-Rusković.
 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

PELJEŠKA TRPEZA Mali raj za gurmane u Dračama

Dulist

ORSAN NE RADI, ŠTEKA I KOMOLAC Njirić: ‘Gorivo tankamo u bidone, nema druge! Sramota!’

Ivana Mijić Vulinović